Skinnie – One Add One / John Hill – EP

Skinnie - One Add OneIk hou van stille krachten in bands. Muzikanten die je niet opvallen, maar zonder wie een band een half ei of een lege dop is. Skinnie is zo’n man. In het echt heet hij Ron van der Burgt. Hij werkte jarenlang noest in de schaduw van zijn broer, die de frontman is van Mo’Jones waarvoor hij vele liedjes schreef en waar hij in de band zag. Hij zat ook in het redelijk succesvolle project Herberg de Troost van Rowwen Hezes’ Jack Poels en Tren van Enckevoort. En brengt nu met One Add One zijn tweede solo-cd uit. Een cd die je met speels gemak over het hoofd kunt zien. De muziek erop is namelijk absoluut niet dwingend, maar verdient het om gehoord te worden. Er staan namelijk zes innemende liedjes op. En een single edit van “Sailing” die de plaat opent. Skinnies stem ligt ergens tussen Tony Joe White en Nick Drake in. Skinnie is zoals gezegd niet zo’n typetje dat op de voorgrond treedt, ander had ik qua gitaarspel van hem en Martijn van Agt ook best nog de naam John Mayer kunnen laten vallen. Dat zou ’em meer opleveren. Maar ik denk dat Skinnie stiekem een bescheiden rol voor zijn solowerk prefereert.
John Hill - EPJohn Hill was al wel frontman van een band. Alleen luisterde hij toen nog naar de naam Hannes Hilgenkamp. Inderdaad, geen naam waar je internationaal vrienden mee kunt maken. Met de bandnaam The Frowns was een stuk minder mis. De site van de prettige garagerock van The Frowns is echter uit de lucht verdwenen en Zwollenaar Hilgenkamp kiest op zijn eerste solo-ep een veel intiemere toonzetting, die eenzelfde bescheidenheid in zich heeft als Skinnie. De vijf liedjes nam hij op met hulp van ex-16 Down bassist Serge Bredewold en zijn zus – Florien Hilgenkamp die normaal vooral klassiek werk zingt. Hun samenzang in het afsluitende “Decency” is duidelijk een pluspunt. Misschien was het zelfs wel een goed idee geweest om die samenwerking een EP (of cd) lang uit te voeren. Het had de liedjes van John Hill net wat meer cachet kunnen geven. Nu zijn de andere vier songs zeker niet slecht, maar of ze op gaan vallen in het dichtbevolkte singer-songwriterland weet ik nog niet zo zeker. Misschien is het een kwestie van geluk hebben en stug volhouden tot dat ene juiste moment. Een mooi liedje als “Easy Pray” (met ook een bescheiden rol voor de achtergrond zang van Florien) zou het zeker verdienen.


mij=MCP / Rough Trade & Eigen Beheer

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven