The Fugs – It Crawled Into My Hand, Honest / Tenderness Junction

The-Fugs_Tenderness-Junction.jpgHet werk van The Fugs is al op verschillende manieren opnieuw uitgegeven. Na twee boxsets, een paar jaar geleden, hebben oprichters Ed Sanders en Tuli Kupferberg besloten om hun twee platen uit 1968 te bundelen en op één enkele CD uit te brengen. Je krijgt dan de vierde en vijfde LP van de twee oerhippies / beatniks / hipsters uit New York, inclusief origineel artwork en nog steeds dezelfde humor als veertig jaar geleden. Want The Fugs waren ongeveer de New Yorkse tegenhangers van The Mothers of Invention, maar dan zonder de brille van Frank Zappa en diens gevoel voor satire en cynische blik op de wereld. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de oh zo serieuze Hare Krishna-shant op It Crawled Into My Hand, Honest. Maar verder krijg je dezelfde soort ongein in tapeloops en ander knip-en-plakwerk als waar Zappa mee werkte, met zo mogelijk nog explicietere verwijzingen naar seks. Toch zijn The Fugs niet per se een mindere versie van The Mothers of Invention. Daarvoor zijn de liedjes en schetsen op het vooral bizarre It Crawled Into My Hand, Honest en het uiterst fragmentarische Tenderness Junction te doordacht. Voor “Turn On/Tune In/Drop Out” van de eerstgenoemde plaat en “When The Mode of Music Changes” van het andere album moest je iets meer meebrengen dan alleen een flinke zak wiet.


Mij=Floating World / Bertus

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven