Chase & Status – No More Idols

Chase & Status - No More IdolsHet was een totale overwinning voor Chase & Status, hun optreden op Lowlands 2010. Geweldige nummers, uitstekende sfeer en een groot feest tot ver buiten de Bravo-tent. Maar hun nieuwe tweede plaat is vergeleken met die geweldige eerste een dikke tegenvaller. Bij dertien van de vijftien nummers staat er een ‘featuring’ achter de titel, en dan weet je het eigenlijk al: dit is een door gastoptredens verprutst ‘moetje’ van een album geworden. Dus ja, wat moet je dan als zelfbenoemd cultureel rentmeester die de rage rondom deze band destijds enigszins mede heeft ontketend? Moet ik proberen te doen alsof ik het toejuich dat platenmaatschappijen dit soort bagger op de markt slingeren in de hoop dat er vast wel één hit tussenzit? Juist als het vorige werk zo heerlijk origineel was? De variëteit is knap, maar vooral door hun tracks met een nieuw, cool diep geluid (o.a. “Smash TV” op More Than Alot) behaalde Chase & Status hun ‘status’. No More Idols – de titel is helaas treffend – is simpelweg minder van hetzelfde. Het unique selling point is dat we “No Problem” en “End Credits” nog niet op cd hadden. En zelfs dat “No Problem” knalt behoorlijk eenvormig rechtdoor; de zang erbij is veel te lusteloos. Hetzelfde kun je zeggen van “Fire In Your Eyes”: je kunt het nummer wel heftiger doen lijken door het volume of het tempo wat hoger te draaien, maar op de eerdere tracks zat er toch duidelijk meer spanningsboog in. Iets beter zijn dan weer “Hypest Hype” (met Tempa T) en “Heavy” (met Dizzee Rascal) omdat je hoort dat Chase & Status daarin in elk geval weer iets nieuws probeert. Een ander hoogtepunt is de zangpartij van Mali in “Let You Go”: dat nummer verdient een remix waarbij je niet halverwege een David Guetta-gevoel bekruipt. Die remix zal er ook vast nog wel komen, en als live-act is Chase & Status moeiteloos uit te bouwen tot Faithless-achtige proporties. Maar ja, toch eeuwig zonde dat er geen nieuwe “Eastern Jam” op deze plaat staat.


mij=Mercury / Universal

8 reacties

 1. Stonehead

  Dat zul je net zien. 3FM pikt het zeiknummer “Blind Faith” op…
  Daar zal de platenmaatschappij dan brood in zien…
  “Vooral de stemvervormer in het refrein is erg leuk.” Ja, het staat er echt…
  http://www.muziek.nl/page/magazinedetail/Albumrecensies/19291/Chase%20And%20Status%20-%20No%20More%20Idols
  Momenteel is er een remixwedstrijd gaande rondom de nieuwe single “Time”:
  http://heymancheckmyband.com/2011/03/08/chase-status-remix-competition-time-feat-delilah/
  Er staan al tientallen bijdragen op Soundcloud:
  http://soundcloud.com/search?q%5Bfulltext%5D=chase+status+time
  Voorbeeldje; http://soundcloud.com/kung-music/chase-and-status-time-kung
  Suffe huisvrouwendramaclip bij “Time”: http://www.youtube.com/watch?v=lWP9VvkeTmA Ja, met dat ‘het is voor een goed doel’-excuus kom je natuurlijk overal mee weg. De nogal controversiële winnaar van de remixwedstrijd (‘te soft!’) staat overigens op http://www.chaseandstatus.co.uk/news.php?id=210
  Mijn negatieve opmerking over “No Problem” trek ik terug. Gisteren bij de Give It Dub-tent van het bevrijdingsfestival in Nijmegen was die d&b-track een knallend, ecstatisch sluitakkoord van een lekkere avond dubstep in een overvolle tent (inclusief wall of death, hoe belachelijk dat ook klinkt). En zo blijkt alles maar weer relatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven