Crowbar – Sever The Wicked Hand

Crowbar - Sever The Wicked HandMuziek maken draait niet louter om techniek. Als dat zo zou zijn, dan had je succes op voorhand kunnen berekenen met tal van wiskundige modellen. En, dan hadden we nooit kunnen bevroeden dat bands in het stonerrockgenre op enkele momenten hoge ogen konden gooien. Soms zit er iets in de genen of in het locale water waarmee je kunt uitblinken. Zo ben ik altijd van mening geweest dat de beste metal door boeren gemaakt wordt, en praktisch altijd uit het Zuiden komt. Ik weet niet hoe dat komt, maar de directe en lompe aanpak waarmee je een trekker aanstuurt, is dezelfde als waarmee je gitaar speelt. Je kunt ook geen fatsoenlijke metal spelen als je niet uit de kluiten gewassen bent. Anorexia-patiënten zie ik nog niet uitblinken in de beste metalplaten. Iets in me zegt dat een beetje buffelmentaliteit nodig is voor groteske brute metal. En of dat nu Brabant, Limburg, Zeeland, New Orleans of Texas is, dat maakt niet uit. Dikke pad Kirk Windstein van Crowbar heeft goed begrepen wat hij na uitstapjes met Down en Kingdom Of Sorrow wilde met zijn band Crowbar. Hij wilde het beste uit de grunge; Melvins en Alice In Chains combineren met de typische ‘deep South’-klanken van Down, Black Label Society en Lamb Of God. Crowbar startte in de jaren tachtig als een Saint Vitus-kloon te midden van een overdaad aan supersnelle thrashbands. Zijn directe aanpak samen met multi-instrumentalist Jimmy Bower van Eyehategod en later Down moest uiteindelijk meer ‘diepgang’ krijgen. Hoe? Door het beste van de Zuidelijke staten weer eens op te roepen mee te doen aan een herstart van Crowbar met de ervaringen van toen en de kennis van nu. En dus kwam alle input van Goatwhore, Down, Kingdom Of Sorrow, Pantera, Hatebreed, Killswitch Engage, Chimaira, Ihsahn en Soilent Green tezamen om de beste sludge-metalplaat te maken van de afgelopen jaren. En? Sever The Wicked Hand is een blauwdruk van stoner- en sludge-metal zonder dan ook maar een enkel moment saaiheid of gebrek aan concentratie. In songstructuren, in spel en in het subtiel laten samensmelten van stijlen en subgenres is Crowbar er in geslaagd om techniek te laten overkomen als iets dat de normaalste en eenvoudigste zaak van de wereld is. Boerenslimheid? Ik denk het wel.


mij=Century Media

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top