R.E.M. – Collapse Into Now

rem-collapse_into_now.jpgMichael Stipe met een vuist in de lucht, kijk dat is nog eens een aanmoediging voor mij om Collapse Into Now te gaan recenseren. Voordat ik echter nog maar een noot gehoord zijn een aantal File Under-schrijvers mij al voor op onze interne mailinglist. Blink: ‘Ben benieuwd of het laatste nummer jou ook zo doet denken aan een ander, oud REM-nummer.’ Ramon: ‘Succes ermee… Ik vind het niet wat, met die REM. Ik kom er zelfs bijna niet doorheen. Bah, wat een lelijk geluid.’ Ludo vraagt: ‘Op welke andere REM plaat lijkt het het meest? weet ik dat alvast :)’ Ramon: ‘Monster en alle middelmatigheid die daarna kwam. Bij elk nummer kun je wel teruggrijpen op een bestaand nummer uit die reeks. Het is allemaal wel wat rauwer, zeg maar zoals New Adventures in Hifi. En de liedjes zijn meestal niet zo best.’ Hiermee is veel gras voor mijn voeten weggemaaid. Ik vond hun vorige Accelerate echter een prima weg terug naar het oorspronkelijke geluid dat toch écht de beste R.E.M.-albums opleverde. Collapse Into Now laat een wat zoekende R.E.M. horen met veel herhaling van zetten. Zelfs Patti Smith op de afsluitende “Blue” (@Blink: “Country Feedback”) mocht al eerder opdraven. Eddie Vedder & Joel Gibb (The Hidden Cameras) op “It Happened Today” en Peaches & Lenny Kaye op “Alligator Aviator Autopilot Antimatter” zijn nieuwe zetten. Mijn favoriet is naast “It Happened Today” “Every Day Is Yours To Win” dat wel op Automatic For The People had gepast. De conclusie van Ramon dat de liedjes meestal niet zo best zijn, verdient misschien enige nuance, maar tot de beste R.E.M.-albums behoort Collapse Into Now op het eerste gehoor niet . Ik ben bang dat de tijd dit ook zal bewijzen.


mij=Warner

16 reacties

 1. Jochem

  Dit is niet echt een recensie, maar meer een stukje dat geschreven is om vervolgens zo snel mogelijk op het internet gekwakt te moeten worden omdat de plaat een dag uit is…stel je voor dat je meer tijd neemt dan een luisterbeurt voor je een oordeel velt.
  Ook laat de schrijver zijn mening bij voorbaat al beïnvloeden door anderen en gebruikt namedropping om toch maar meer als twee regels tekst te produceren.
  Die 999 andere stukjes hoef ik ook niet te lezen…dat zal wel meer van hetzelfde zijn.

 2. Prikkie

  “Die 999 andere stukjes hoef ik ook niet te lezen…dat zal wel meer van hetzelfde zijn.”
  Stel je voor dat je voor een beoordeling meer tijd neemt dan één recensie lezen voor je een oordeel velt…

 3. Ludo

  als ik toch de stats-nerds in deze comments uithang, volgens mij bevat dit stukje 137 woorden Ewie-mening, OF als je de openingsregels meerekent 161. Dat lijkt me voldoende 😉 oh en dan reken ik de stevige en duidelijke conclusie nog niet mee. Als Ewie zo stellig is moet de plaat volgens hem wel k*t zijn, normaal is ie mild 🙂

 4. George

  Als we dan toch aan het nerden zijn: Ewie had voor zijn 1000 stukjes precies 286284 woorden nodig, volgens het databeest. Ik denk nog even na over welke conclusie je daar aan kunt verbinden.
  Helaas ben ik te lui om uit die 286284 woorden de HTML tags te halen, MySQL is niet zo’n snugger ding dus die zitten zijn daar helaas bij geteld.
  Overigens schijnt het gemiddeld aantal woorden per A4tje iets van 300 te zijn, Ewie had dus net zo goed een boek kunnen schrijven van een pagina of 954.

 5. @Jochem: ieder zijn mening, maar ik bestrijd dat ik dit stukje geschreven heb om het zo snel mogelijk op het internet te kwakken. Ik weet ook niet waar een recensie aan moet voldoen om voor jou een goede recensie te zijn. Mijn mening lijkt me trouwens vrij duidelijk. Wees maar niet bang dat ik die door anderen laat bepalen. Ik ben eigenwijs genoeg. Het valt me wel vaak op dat als iemand het een slechte recensie vindt, het vaak te maken heeft met de conclusie die negatief is. Ik weet uiteraard niet of dit hiermee te maken heeft. Na de nodige draaibeurten, die er zeker waren, word ik helaas – als iemand die veel van R.E.M. in zijn kast heeft staan -, niet geprikkeld om me verder in dit album te verdiepen. Ik vrees dat dit ook nooit zal gebeuren. Er zijn interessantere albums. Als je trouwens verder die andere stukjes niet wilt lezen dan mag dit. Het is een vrij land.

 6. Ludo

  vrij inspiratieloze plaat waar je eigenlijk geen mening over hoeft te hebben (als je een beetje van R.E.M. houdt is ‘t wel aardig, maar ook niks meer dan dat)
  maarrrr Every Day Is Yours To Win vind ik wel geinig door de Eels-gelijkenis in zowel gitaarmelodie als vocalen. (of dat expres is, is een 2e)

 7. Ludo

  En laten we even niet vergeten dat dit stukkie nummer 1000 is van onze eigen Ewie. Dat er nog maar vele mogen volgen!
  1000! wow. 🙂
  Nog 1000 stukjes en dan met pensioen. 🙂 Het was me trouwens zelf ontgaan. Ik wacht het lintje af. 😉
  bijna 3 stukjes per week gemiddeld is dat trouwens.
  87 maanden, 1000 stukjes = 11 per maand, dus 2.75 per 28 dagen 😉
  Dit is niet echt een recensie, maar meer een stukje dat geschreven is om vervolgens zo snel mogelijk op het internet gekwakt te moeten worden omdat de plaat een dag uit is…stel je voor dat je meer tijd neemt dan een luisterbeurt voor je een oordeel velt.
  Ook laat de schrijver zijn mening bij voorbaat al beïnvloeden door anderen en gebruikt namedropping om toch maar meer als twee regels tekst te produceren.
  Die 999 andere stukjes hoef ik ook niet te lezen…dat zal wel meer van hetzelfde zijn.
  “Die 999 andere stukjes hoef ik ook niet te lezen…dat zal wel meer van hetzelfde zijn.”
  Stel je voor dat je voor een beoordeling meer tijd neemt dan één recensie lezen voor je een oordeel velt…
  als ik toch de stats-nerds in deze comments uithang, volgens mij bevat dit stukje 137 woorden Ewie-mening, OF als je de openingsregels meerekent 161. Dat lijkt me voldoende 😉 oh en dan reken ik de stevige en duidelijke conclusie nog niet mee. Als Ewie zo stellig is moet de plaat volgens hem wel k*t zijn, normaal is ie mild 🙂
  Als we dan toch aan het nerden zijn: Ewie had voor zijn 1000 stukjes precies 286284 woorden nodig, volgens het databeest. Ik denk nog even na over welke conclusie je daar aan kunt verbinden.
  Helaas ben ik te lui om uit die 286284 woorden de HTML tags te halen, MySQL is niet zo’n snugger ding dus die zitten zijn daar helaas bij geteld.
  Overigens schijnt het gemiddeld aantal woorden per A4tje iets van 300 te zijn, Ewie had dus net zo goed een boek kunnen schrijven van een pagina of 954.
  @Jochem: ieder zijn mening, maar ik bestrijd dat ik dit stukje geschreven heb om het zo snel mogelijk op het internet te kwakken. Ik weet ook niet waar een recensie aan moet voldoen om voor jou een goede recensie te zijn. Mijn mening lijkt me trouwens vrij duidelijk. Wees maar niet bang dat ik die door anderen laat bepalen. Ik ben eigenwijs genoeg. Het valt me wel vaak op dat als iemand het een slechte recensie vindt, het vaak te maken heeft met de conclusie die negatief is. Ik weet uiteraard niet of dit hiermee te maken heeft. Na de nodige draaibeurten, die er zeker waren, word ik helaas – als iemand die veel van R.E.M. in zijn kast heeft staan -, niet geprikkeld om me verder in dit album te verdiepen. Ik vrees dat dit ook nooit zal gebeuren. Er zijn interessantere albums. Als je trouwens verder die andere stukjes niet wilt lezen dan mag dit. Het is een vrij land.
  vrij inspiratieloze plaat waar je eigenlijk geen mening over hoeft te hebben (als je een beetje van R.E.M. houdt is ‘t wel aardig, maar ook niks meer dan dat)
  maarrrr Every Day Is Yours To Win vind ik wel geinig door de Eels-gelijkenis in zowel gitaarmelodie als vocalen. (of dat expres is, is een 2e)
  Zo negatief was ik toch ook weer niet? R.E.M. stopt ermee: http://remhq.com/news_story.php?id=1446
  Wel een vooruitziende blik gezien de File Under “Nog een wereldtournee en dan met pensioen”
  minus die toernee dan, toch? jammer dat ze niet na het prima uitroeptekentje Accelerate zijn gestopt, deze is gewoon wat pijnlijk en lui rehashen van oude ideeen. maar goed, dat hebben ze nu zelf ook wel geconcludeerd. (en doet verder niets af aan de prestaties van de band, vanzelfsprekend)

 8. Ludo

  En laten we even niet vergeten dat dit stukkie nummer 1000 is van onze eigen Ewie. Dat er nog maar vele mogen volgen!
  1000! wow. 🙂
  Nog 1000 stukjes en dan met pensioen. 🙂 Het was me trouwens zelf ontgaan. Ik wacht het lintje af. 😉
  bijna 3 stukjes per week gemiddeld is dat trouwens.
  87 maanden, 1000 stukjes = 11 per maand, dus 2.75 per 28 dagen 😉
  Dit is niet echt een recensie, maar meer een stukje dat geschreven is om vervolgens zo snel mogelijk op het internet gekwakt te moeten worden omdat de plaat een dag uit is…stel je voor dat je meer tijd neemt dan een luisterbeurt voor je een oordeel velt.
  Ook laat de schrijver zijn mening bij voorbaat al beïnvloeden door anderen en gebruikt namedropping om toch maar meer als twee regels tekst te produceren.
  Die 999 andere stukjes hoef ik ook niet te lezen…dat zal wel meer van hetzelfde zijn.
  “Die 999 andere stukjes hoef ik ook niet te lezen…dat zal wel meer van hetzelfde zijn.”
  Stel je voor dat je voor een beoordeling meer tijd neemt dan één recensie lezen voor je een oordeel velt…
  als ik toch de stats-nerds in deze comments uithang, volgens mij bevat dit stukje 137 woorden Ewie-mening, OF als je de openingsregels meerekent 161. Dat lijkt me voldoende 😉 oh en dan reken ik de stevige en duidelijke conclusie nog niet mee. Als Ewie zo stellig is moet de plaat volgens hem wel k*t zijn, normaal is ie mild 🙂
  Als we dan toch aan het nerden zijn: Ewie had voor zijn 1000 stukjes precies 286284 woorden nodig, volgens het databeest. Ik denk nog even na over welke conclusie je daar aan kunt verbinden.
  Helaas ben ik te lui om uit die 286284 woorden de HTML tags te halen, MySQL is niet zo’n snugger ding dus die zitten zijn daar helaas bij geteld.
  Overigens schijnt het gemiddeld aantal woorden per A4tje iets van 300 te zijn, Ewie had dus net zo goed een boek kunnen schrijven van een pagina of 954.
  @Jochem: ieder zijn mening, maar ik bestrijd dat ik dit stukje geschreven heb om het zo snel mogelijk op het internet te kwakken. Ik weet ook niet waar een recensie aan moet voldoen om voor jou een goede recensie te zijn. Mijn mening lijkt me trouwens vrij duidelijk. Wees maar niet bang dat ik die door anderen laat bepalen. Ik ben eigenwijs genoeg. Het valt me wel vaak op dat als iemand het een slechte recensie vindt, het vaak te maken heeft met de conclusie die negatief is. Ik weet uiteraard niet of dit hiermee te maken heeft. Na de nodige draaibeurten, die er zeker waren, word ik helaas – als iemand die veel van R.E.M. in zijn kast heeft staan -, niet geprikkeld om me verder in dit album te verdiepen. Ik vrees dat dit ook nooit zal gebeuren. Er zijn interessantere albums. Als je trouwens verder die andere stukjes niet wilt lezen dan mag dit. Het is een vrij land.
  vrij inspiratieloze plaat waar je eigenlijk geen mening over hoeft te hebben (als je een beetje van R.E.M. houdt is ‘t wel aardig, maar ook niks meer dan dat)
  maarrrr Every Day Is Yours To Win vind ik wel geinig door de Eels-gelijkenis in zowel gitaarmelodie als vocalen. (of dat expres is, is een 2e)
  Zo negatief was ik toch ook weer niet? R.E.M. stopt ermee: http://remhq.com/news_story.php?id=1446
  Wel een vooruitziende blik gezien de File Under “Nog een wereldtournee en dan met pensioen”
  minus die toernee dan, toch? jammer dat ze niet na het prima uitroeptekentje Accelerate zijn gestopt, deze is gewoon wat pijnlijk en lui rehashen van oude ideeen. maar goed, dat hebben ze nu zelf ook wel geconcludeerd. (en doet verder niets af aan de prestaties van de band, vanzelfsprekend)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven