Girl Scout Juliette – Fickle Machines

Girl Scout Juliette - Fickle MachinesPopmuziek lijkt steeds meer entertainment te worden, waarbij het gaat om zo mooi mogelijk zingen in de X-Factors van deze wereld. Vooruit, je moet ook nog iets aan uitstraling hebben, maar met een stylist kom je al ver. Aan creativiteit wordt van de zangertjes en zangeresjes weinig meer gevraagd. Als de muziekindustrie zo verder evolueert dan bloedt deze vanzelf dood. Wat ik vooral jammer vind, is dat er voor nieuw talent zo weinig ruimte is op tv. Oké, in De Wereld Draait Door zit nog een minuut muzikale creativiteit, maar als het veel langer zou duren dan zappen we massaal weg en muziek kopen dat doen we al helemaal niet meer. Ook wij mogen dus zelf het boetekleed wel aantrekken. Dit alles maakt dat de Haarlemse zangeres Juliëtte van Dijk haar cd Fickle Machines (in een prachtige digi-pack) met haar band Girl Scout Juliette in eigen beheer moet uitgeven en dat dientengevolge deze in weinig huiskamers te horen zal zijn. De liedjes zijn geen zware kost, maar gaan verder dan zomaar een flauw popliedje. Er is folk, indie, alt.country, singer-songwriter en blues, maar alles in een beperkte mate. Zeg maar ergens tussen Elliott Smith, Joni Mitchell en Bauer in. De vocalen zijn voor het instrumentarium (gitaar, toetsen, bas en drums) gezet, zodat haar geschoolde stem (conservatorium) tot zijn recht komt en de teksten duidelijk hoorbaar zijn. Zo hoor ik haar de vrijheid bezingen in “Dolphinarium”. Een vrijheid die ze met een in eigen beheer uitgebrachte album zeker zal hebben, maar het zou werkelijk doodzonde zijn als zo’n talent na misschien nog een tweede album de pijp aan Maarten zou geven. Er zijn heel wat mindere talenten in binnen- als buitenland die wel aan bod komen. Dan heb ik het nog even niet over de muzikale tv-sterretjes die alleen voor commercieel gewin worden misbruikt en waar de popmuziek echt niet veel verder mee komt.


mij=Eigen Beheer

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top