Glasvegas

Het gebeurt me niet vaak dat ik aan het eind van een interview wordt omhelsd door de geïnterviewde. Zeker niet door een kleine Schot met zonnebril. Zanger James Allen van Glasvegas is zo blij dat ik de uitschakeling van de Glasgow Rangers door PSV in de Europa League ter sprake breng dat hij spontaan om mijn nek komt hangen. Allen zelf is namelijk groot Celtic-fan terwijl bassist Paul en gitarist Rab tot het Rangers-kamp behoren. De twee heren kijken ietwat beteuterd toe.
Glasvegas


mij=Interview: Blink. Foto's: Storm
Een vrolijk einde van een interview dat enigszins stroef begon. Ondanks het miezerige weer in Amsterdam en het feit dat we binnen zitten, vinden Allen en de kersverse drumster Jonna Lofgren het nodig om hun zonnebril op te houden tijdens ons gesprek. Ach ja, het blijft aandoenlijk, die beginnende rocksterren.
Toch zit vooral Allen behoorlijk op de praatstoel en met zware Schotse tongval vertelt hij over het ontstaan van de band, het nieuwe album en natuurlijk My Little Bono. Een melig gesprek met een band die met hun nieuwe album EUPHORIC /// HEARTBREAK \\\ wel eens flink internationaal zou kunnen gaan doorbreken. Groot-Brittannië is al in de pocket, in Amerika doen ze het ook goed. Nu de rest van de wereld nog, want dat is het grote streven van de drie Schotten met kersverse Zweedse drumster.
Ik hoorde dat jullie afgelopen maandag Eurodisney uitgezet zijn. Wie van jullie heeft Mickey Mouse gepest?
Rab (wijzend naar Allen): 'Hij!' James: 'Krijg ik nou weer de schuld? Belachelijk! Een beveiligingsbeambte vertelde me dat ik in de attractie geen snoepjes mocht eten en ik voelde me echt als een schooljongetje behandeld. Nadat ik hem had gezegd dat hij dood kon vallen escaleerde het nogal. Daar zien ze ons echt niet meer!'
Glasvegas is nog relatief onbekend in Nederland, kun je iets vertellen over het ontstaan van de band?
Rab: 'James is een neef van me en Paul ken ik van school. James had wat nummers geschreven en die zijn we toen gaan spelen. Zo simpel is het eigenlijk. We hebben twee keer in Nederland gespeeld, waaronder op London Calling, al kan ik me van dat optreden weinig herinneren.'
James: 'Ik wil nergens voor verantwoordelijk gehouden worden!'
Glasvegas
Jullie zijn in de eerste jaren enorm gesteund door Alan McGee. Is hij nog steeds betrokken bij de band?
James: 'Er wordt ons vaak gevraagd of Alan McGee nog steeds onze manager is, maar dat is hij nooit geweest, want het management wordt gedaan door mijn zus en stiefvader. Alan is natuurlijk wel heel belangrijk geweest voor de band en hij heeft me enorm gemotiveerd bij het schrijven van muziek. Ook heeft hij hele aardige dingen over me gezegd in het verleden, bijvoorbeeld dat ik een genie ben, maar achteraf gezien weet ik niet of dat zo handig was. Het is nogal een verwachting waar je dan aan moet voldoen! Zonder hem was het vast anders gelopen, we hebben gewoon erg veel geluk gehad, ook met hem. Een combinatie van veel geluk en keihard werken heeft ons hier gebracht.'
Nadat jullie vorige drumster eind vorig jaar plotseling opstapte, werd haar plaats ingenomen door Jonna. Gewoon uit de Gouden Gids of via audities?
Jonna: 'Ik stond inderdaad in de Gouden Gids onder Vrouwelijke Zweedse Drummers. Ik studeerde nog toen ik gebeld werd. Iemand op school had me aanbevolen bij Sony in Zweden en zij wisten dat Glasvegas een nieuwe drummer zocht.'
James: 'We hebben geen audities gedaan. Het klikte meteen goed en we wisten dat zij het zou worden. Als je trouwt ga je toch ook niet aan je aanstaande vragen of ze bepaalde dingen even voor wil doen om zeker te weten dat je met haar wilt trouwen? Het moet spontaner en romantischer zijn dan een auditie. Natuurlijk hadden we haar al wel eens ergens zien spelen. Daarnaast hebben we met behoorlijk wat goede bands getoerd, zoals Kings of Leon en U2, en weten inmiddels wel wat een goede drummer is. In Jonna vonden we alles wat we zochten. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Paul. Er zijn natuurlijk duizenden prima bassisten, maar dan ontmoet je iemand als Paul die er ook nog eens heel goed uitziet!'
Jullie tweede album komt in april uit. Was het een zware bevalling?
James: 'Gisteren luisterde ik er nog naar toen we hier naartoe reden. Ik ben nog steeds heel tevreden over het eindresultaat.'
Rab: 'De opnames waren absoluut moeilijker. Het was een geweldige ervaring maar ik heb James nog nooit zo diep zien gaan. Hij zat echt op het randje. Waarschijnlijk is het opnemen van dit album het moeilijkste wat we ooit hebben gedaan.'
James: 'Het opnemen van dit album was inderdaad een behoorlijke headfuck. Het opnemen van zo'n plaat is zelden een rechte weg, je hebt honderden zijstraten en omwegen en daar kun je behoorlijk in verstrikt raken.'
Glasvegas
Jullie hebben het album grotendeels opgenomen in een prachtige villa aan het strand in Los Angeles. Dat lijken me geen nare omstandigheden?
James: 'LA is echt geweldig. De eerste dag dat ik er was, kwam ik meteen Steve Jones van de Sex Pistols tegen op straat. En op een gegeven moment stond ik in de lift met Tia Carrere, een actrice uit Wayne's World. Fantastisch!'
Rab: 'We hebben de demo's opgenomen in dat huis in LA maar de uiteindelijke opnames werden in de studio in Londen gemaakt.'
James; 'Mijn stem werd zwakker tijdens de opnames en daarom zijn uiteindelijk best veel originele demo-opnames uit LA op het album terecht gekomen.'
Hoe beviel de samenwerking met producer Flood?
James: 'Flood zorgde voor het wetenschappelijke deel van de opnames. Hij heeft bovendien een realistische en menselijke invloed gehad op het album. We kwamen in contact nadat we elkaar een tijdje in de gaten hadden gehouden. Wij vonden zijn werk op Violator van Depeche Mode echt geweldig. Hij heeft zo enorm veel ervaring dat we een grenzeloos vertrouwen in hem hadden. Bovendien is het een bijzonder aardige kerel.'
Er staan twee nummers op het album met 'homosexuality' in de titel. Krijg je veel vragen daarover?
James: 'Eigenlijk heeft niemand me nog gevraagd of de nummers over mij zelf gaan. Waarschijnlijk zie ik er te hetero uit. Of misschien heeft iedereen gewoon de NME gelezen, waarin ik heb uitgelegd dat de nummers over vrienden van me gaan en niet over mij.
Zijn er nog nummers op het nieuwe album waar je een speciale band mee hebt?
James: '”I Feel Wrong [(Homosexuality Pt.1)]” is volgens mij een van de beste nummers die ik ooit geschreven heb. En afsluiter “Change” natuurlijk omdat mijn moeder daarop mee doet. Nee, het zit er niet in dat we “Change” live gaan spelen, want mijn moeder is nogal een diva dus je wilt niet weten wat er allemaal op de rider zou moeten komen. Misschien gaan we haar wel van het podium bellen of projecteren als een hologram. Dat hebben we Bono ook zien doen. Nadat ik mijn huidige zonnebril had gekocht, noemde mijn moeder me een tijd 'My Little Bono'. Vreselijk vond ik dat!'

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top