Jag Panzer – The Scourge Of The Light

Jag Panzer - The Scourge Of The LightBij de eerste klanken van The Scourge Of The Light word je al met een ferme zwiep de jaren tachtig ingekatapulteerd. “Condemned To Fight” is ook wel een van de snelste tracks, maar niettemin representatief voor wat Jag Panzer op de eerste studioplaat in zeven jaar ten gehore brengt. Powermetal die stevig geworteld is in de jaren tachtig, alsof de New Wave Of British Heavy Metal nog maar net begonnen is. Productioneel is daar ook aan vastgehouden, zij het dat de kwaliteit wel die van 2011 is. De riffs zitten vooraan in het geluidsbeeld, Harry Conklin galmt er lustig op los en de solo’s zijn razendsnel wanneer het kan, maar ook ingetogen waar dat moet. Vooral Conklin is in topvorm. Soms heb je het idee naar het broertje van Ronnie James Dio te luisteren, zoals in “Bringin’ On The End” of “Cycles”. Nee, het niveau van Ronnie James Dio haalt ‘ie niet – uiteraard niet, zou ik bijna zeggen – maar dat ik de associatie met Dio heb, zonder dat Conklin een imitatie neerzet, zegt mij genoeg. Dat er een nieuwe gitarist is in de persoon van Christian Lasegue, opvolger van de naar Megadeth vertrokken Chris Broderick, valt eigenlijk amper op en ook dat is een positief punt. Jag Panzer klinkt op dit album strak en geïnspireerd en laat klassieke powermetal horen zonder ook maar een moment achterhaald te klinken. Op de acht minuten durende afsluiter “The Book of Kells” wordt nog een extra blik bombast opengetrokken. Ondanks de rustige passages, achtergrondzang en zelfs strijkers blijft het een echte powermetalsong. Daarmee is het een passend einde voor een album dat een heerlijke partij nostalgie biedt voor wie de hoogtijdagen van het genre heeft meegemaakt, maar dat ook in staat is nieuwe liefhebbers te binden.


mij=Steamhammer / SPV / Suburban

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven