Record Store Day – zaterdag 16 april

record_store_day.jpgHet downloadverbod dat onze minister van Justitie Teeven in wil stellen zal volgens mij weinig opleveren, behalve dat een verbod per definitie een negatieve insteek is. Ik begrijp wel dat er partijen zijn die niet blij worden van het downloaden, maar ik vrees dat het vechten is tegen de bierkaai.
Veel meer geslaagd vind ik de positieve stempel die platenzaken zetten door het in het leven roepen van de Record Store Day. Officieel begon de eerste versie in 2007 in Amerika, maar inmiddels doet ook ons land mee. Op zaterdag 16 april zijn er speciale, – vooral vinyl – releases, die na deze dag niet meer te koop zijn. Deze zijn per land verschillend. Je moet dus vooral niet alles compleet willen hebben. Naast de releases zijn er ook veel instore-optredens en die zijn per definitie leuk om mee te maken.
De ambassadeur in Nederland is Tim Knol, een liefhebber. Hij brengt bovendien een single uit “Gonna Get There” / “What The Hell”. Verder is er voor de oude lullen onder ons werk van o.a. Queen, R.E.M., Radiohead en Nirvana te koop. Met de Nirvana-persing is overigens wat misgegaan en verschijnt slechts in een oplage van veertien stuks. Een kleine rel is geboren. Voor de broekies is er werk van Lady Gaga en Fucked Up. Het gaat overigens veel te ver om alles te noemen, daarvoor moet je zelf maar op de Record Store Day-website kijken.
Zoals gezegd zijn er naast de releases ook veel instore-optredens. Deelnemers zijn bands als Bettie Serveert, De Staat, Paulusma, Death Letters, Roy Santiago en zo kan ik wel even doorgaan. Er is echter ook treurig nieuws. De agenda van de provincies Friesland en Zeeland is leeg. Daar is het uitsterven van de platenwinkel kennelijk al behoorlijk ver. Dit staat ons dus te wachten als we er niets meer kopen. Laten we hopen dat er in het Nederland van 2020 nog winkels zijn waar we iets kunnen kopen, want zeg eerlijk, die mp3’s zijn toch wel erg kil.
Mocht je overigens in Arnhem of omgeving wonen dan zou je ervoor kunnen kiezen om naar het filmtheater Focus te gaan waar een combinatie van film en muziek te genieten is, met o.a. de film I Need That Record en The Story Of Anvil.


mij=Door Ewie

18 Comments

 1. @Dennis: Heel goed, maar misschien handig om dit dan op de website van Record Store te laten zetten. Ik kan moeilijk heel Nederland afgaan en alle platenzaken bezoeken. 🙂
  @Prikkie: Mocht je toevallig zaterdag in Gent zijn daar treedt Zita Swoon op in het kader van deze fijne dag.

 2. Ludo

  het mooiste optreden van die hele dekselse Record Day was vanmorgen in alle vroegte voor de Velvet te Breda; de ballonnen werden nog opgehangen, en daar klonken al Marillion/Annie-covers. Of zoals Frits van Egters zou zeggen: het is niet onopgemerkt gebleven

 3. Ludo

  Vrijdag op deze plaats de recensie van The Zita Swoon Group – Dancing With The Sound Hobbyist, een van de albums die uitkomt op Record Store Day.
  En laten we onze eigen Guuzbourg niet vergeten, die bij Concerto staat te draaien.
  Leuk dat Filmhuis Focus Arnhem ook inhaakt. Dat Record Store Day gaat nog eens heel groot worden, een soort koninginnedag van de muziek.
  Gezellige trailer van RSD. Met @pienfeith met dichte ogen.
  als ze d’r ogen lang genoeg dicht houdt ziet ze waarschijnlijk die videoclip van Dance On Time.
  vreemd – had gedacht dat King Kong in Leeuwarden wel mee zou doen…
  Hey Vonx! Gefeliciteerd methet kersverse vaderschap!
  Toch doet de Drukkerij in Middelburg mee aan Record Store Day!
  @Dennis: Heel goed, maar misschien handig om dit dan op de website van Record Store te laten zetten. Ik kan moeilijk heel Nederland afgaan en alle platenzaken bezoeken. 🙂
  @Prikkie: Mocht je toevallig zaterdag in Gent zijn daar treedt Zita Swoon op in het kader van deze fijne dag.
  Ewie: ik zou er graag bij zijn, maar het blijft bij Utereg…
  @Prikkie: was toevallig in Gent, anders had ik het ook niet geweten. 😉
  Mooi stuk over RSD op Zwart Goud: http://zwartgoud.net/2011/04/record-store-day-in-heerlen/
  het mooiste optreden van die hele dekselse Record Day was vanmorgen in alle vroegte voor de Velvet te Breda; de ballonnen werden nog opgehangen, en daar klonken al Marillion/Annie-covers. Of zoals Frits van Egters zou zeggen: het is niet onopgemerkt gebleven
  *bloos*
  (het was overigens Robyn 😉 )
  al die blonde Scandinavische meisjes zijn Annie voor mij 😉
  het derde nummer (iets met ‘Lost’) moet je in elk geval op die aankomende (?) plaat zetten.
  jongens van Novack waren overigens vandaag ook prima. onversterkte zang heeft wel iets.
  Roy S wordt ondertussen rijk van invalidenkarretjesdametjes. #helden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top