Zita Swoon Group – Dancing With The Sound Hobbyist

Zita Swoon Group - Dancing With The Sound HobbyistHet blijft een eigenzinnig heerschap, die Stef Kamil Carlens. Een limited edition van Zita Swoons I Paint Pictures On A Wedding Dress bevatte ooit een extra cd met negen tracks, getiteld The Sound Hobbyist. Nu is het 2011 en verschijnt in het kader van Record Store Day van de Zita Swoon Group Dancing With The Sound Hobbyist, een LP/cd met twaalf nummers. Twaalf andere nummers, wel te verstaan. Deze cd bevat de muziek van een dans- en muziekvoorstelling die Carlens c.s. maakten met choreografe Anne Teresa de Keersmaecker en danser Simon Mayer. Geen nieuw terrein overigens. Carlens weet wat ‘ie wil, maar dat is óó k geïnspireerd worden door andere kunstenaars en kunstvormen. Op Dancing With The Sound Hobbyist staat nog é&eacute,n nummer met zang van de zusjes Gysel, bij de voorstelling – die nog te zien is – is het geheel instrumentaal. De vraag is natuurlijk altijd of dat overeind blijft als je er de dans niet bij ziet. Zita Swoon heeft in dat opzicht al zijn sporen verdiend, met de muziek voor Plage Tattoo/Circumstances, een dansvoorstelling in het kader van het Holland Festival en Sunrise (Music inspired by Sunrise, a film by F.W. Murnau), dat fantastisch was mét de beelden, maar ook op cd volledig overeind bleef. Dat laatste album had door het hele album heen een Tom Waits-sfeer, met krakerige instrumenten en productie. Dancing With The Sound Hobbyist kent ook een aantal van dergelijke tracks, maar wisselt dat af met een aantal veel moderner klinkende tracks. Zoals we van Zita Swoon gewend zijn, blijven het steeds liedjes met kop en staart die niet vervallen in vage soundscapes en die wonderwel bij elkaar passen, zelfs als de stijlen danig verschillen. Fraaie (veelal latin-)ritmes vormen het hart van de composities en worden opgetuigd met ingetogen piano- en andere toetsenpartijen, jazzy gitaar, strijkers, maar ook blikken, pannen, een ijzeren koker, verschillende vazen en lampen van glas, kortom alles wat voorhanden was om geluid mee te maken. Dat maakt dat dit album er inderdaad moeiteloos in slaagt tot het einde toe interessant te blijven, ook zonder de beelden. Liefhebbers van Sunrise moeten zich morgen echt vervoegen bij hun lokale platenzaak. Maarre…ná mij graag, want de oplage is beperkt!


mij=Excelsior

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven