Beastie Boys – Hot Sauce Committee Part Two

Beastie Boys - Hot Sauce Committee Part TwoDe tijd dat albums van de Beastie Boys de wereld even deden stilstaan is allang vervlogen maar je kunt moeilijk zeggen dat ze geen invloed hebben gehad op het poplandschap van de laatste dertig jaar. Revolutionair is misschien te vergezocht maar je kunt je geen jaren ’80 feestje voorstellen zonder het meeblèren van “Fight for your Right” of een jaren ’90 feestje zonder “Sabotage”, als we het toch over feestjes hebben. De mannen zijn ouder geworden en regelmatig een album uitbrengen heeft geen prioriteit meer. Het moet wel leuk blijven. Dat is ook wat Hot Sauce Committee Pt. 2 vooral uitstraalt, dit zijn oude knarren die veel plezier hebben in het maken van muziek en zichzelf ook realiseren dat ze te oud zijn om dagenlang in de ballenbak van Ikea rond te hangen (‘Oh, my God / just look at me / Grandpa been rapping since ’83’). Een dikke knaller &aagrave; la “Sabotage” is op dit album helaas niet te vinden. Single “Make Some Noise” is vintage Beastie Boys maar niet meer dan dat. Snerpende gitaren en een beukbeat op het beestig rockende “Lee Majors Comes Again” beloven meer. De rockroots en punkspirit van de Beasties zaten altijd al in de lo-fi beats maar zo rauw als hier zijn ze nog niet vaak geweest. De gastbijdrages zijn kleine hoogtepuntjes op dit album, Santogold komt langs voor de dubby dancehallkraker “Don’t Play No Games That I Can’t Win” en Nas leent zijn raps voor inmiddels al twee jaar oude “Too Many Rappers”. De Boys klinken ineens wel pijnlijk oud naast deze ‘jonkies’, of beter gezegd; verouderd, gedateerd. Alleen Ad Rock kan met zijn hese grom af en toe nog echt indruk maken al beginnen de puberale woordgrapjes ook een beetje op de zenuwen te werken. ‘Can’t do me nothing / can’t tell me nada / don’t quote me now because I’m doing the lambada’ is wel de meest droevige van het stel. Het is misschien een shtick en eentje die ze door de jaren heen veel successen heeft gebracht, de formule is aan het einde van zijn latijn. Het lijkt me sterk dat er op dit album nog jarenlang gefeest wordt.


mij=EMI

4 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven