Dauwpop 2011 – Voorpret

Dauwtrappen, ken je het begrip nog? Ik heb de indruk dat dit echt iets was uit de vorige eeuw. Tegenwoordig zijn er alternatieven, betere alternatieven. Zo zou je op donderdag 2 juni naar het Overijsselse Hellendoorn af kunnen reizen voor Dauwpop, om daar een prima sortering van binnenlandse en ook de nodige buitenlandse artiesten te gaan bekijken. Het festival wordt nog opgeleukt met theater, en als je de kids even kwijt wilt, dan kan dit ook nog.
The Cult


mij=Door: Ewie
Als een van de eerste bands werd trouwens stonerformatie Masters Of Reality vrijgegeven, maar die liet helaas weer afweten. Niet getreurd, want met met buitenlandse acts als The Cult, Blood Red Shoes en Baseballs in je line-up doe je het niet slecht. Vier podia kent het festival. Er is een Jupiler Mainstage voor de grote namen, een surprise stage met toch ook best wel grote namen, het Enge Bos met een behoorlijk allegaartje en tenslotte het Jägermeister Dance Arena waar je inderdaad niet stil behoort te gaan staan. Speciaal voor jullie maken we een rondje door de dag met keuzes, want alles zien dat gaat nou eenmaal niet. Mijn motto is: geniet van wat je ziet, en verder niet zeuren…
Dotan
Het tijdstip dat de festiviteiten beginnen valt mee voor de uitslapers. Om half 11 gaat de poort open en dan is er een eerste keuze. Gaan we rustig of wild beginnen? De rustige variant begint in het Enge Bos waar de Nederlander Dotan speelt. Een droom die in 2009 begon met een demo groeide uit tot een platencontract bij een major dat in Los Angeles ingelost werd met heuse studio-opnames. Er is al een eerste hit, “This Town”. Voor hen die wat ruiger willen beginnen kunnen uitwijken naar Royal Republic. De Zweden stonden eerder dit jaar op Eurosonic. Ze maakt catchy punkrock dat zeer genietbaar is en geschikt om in de stemming te komen, aldus onze Blink in zijn verslag over Eurosonic. In de stemming willen we uiteraard wel komen, anders kun je tenslotte beter thuis blijven.
Krystl
Mocht je het beide niets vinden, na de eerste optreden ergens naartoe willen gaan of later binnengekomen zijn dan kun je naar Krystl op het hoofdpodium. Haar single “Golden Days” is best geinig en haar vrolijke popliedjes, gebracht met een dijk van een stem, zijn ook prima geschikt om in de stemming te komen. Hierna is het weer kiezen geblazen. Festivalland, waaronder ook Pinkpop, heeft dit jaar massaal gekozen voor Tjeerd Bomhofs Dazzled Kid. Terecht trouwens, want die liedjes zijn wat toegankelijker dan die van Voicst. Ze doet het prima op het podium en waarschijnlijk ook op de Surprise Stage. Ondergetekende heeft overigens zelf gezien dat het snor zit. Je zou overigens, omdat je Dazzled Kid, toch al elders hebt gezien, ook eens bij Tommy Ebben kunnen gaan kijken. Met deze Groningse singer-songwriter is weinig mis. Ook live gecheckt. Insiders tip, zal ik maar zeggen. Of durf je niet naar het Enge Bos?
Dazzled Kid
Wat echt eng is, dat is Jacqueline Govaert. Dat is althans mijn mening. Ze mag dan een bekende Nederlander zijn, met zelfs een eigen reclame, maar het avontuur na Krezip kan mij niet echt bekoren. Maar ze staat op het hoofdpodium, geen ontkomen aan dus. Hierna wordt het weer kiezen. Onze Engelse anarchistische folkvrienden van The Levellers mogen dan een dagje ouder zijn geworden, hun muziek mag er nog best zijn. Nog nooit gezien? Ga ze dan zeker checken, want met deze band heeft Dauwpop een stuk muziekgeschiedenis in huis. Als we dan toch in de geschiedenis duiken, dan is A Silent Express een goed alternatief. Het is dan wel een band van nu, maar onze landgenoten halen de mosterd uit de jaren tachtig. Geen zin trouwens in bandjes dan had je al kunnen beginnen met dansen met de Stylus DJ's met o.a. de onvermijdelijke Giel Beelen en aansluitende de rap van Boef en de Gelogeerde Aap, een nieuwe naam in het circuit.
A Silent Express
Rond drie uur wordt het echt kiezen. Op het hoofdpodium staat Racoon die altijd weten hoe ze een optreden moeten geven. Singles als “Feel Like Flying” en “Love You More” komen gegarandeerd voorbij, en als je het nog trekt dan is er nog de huidige hit “No Mercy”. Daar haak ik dus even af, maar bij het Bevrijdingsfestival in Zwolle, waar ik ze onlangs zag, waren ze succesvol. Een andere mogelijkheid is Memphis Maniacs die behalve gek doen liedjes brengen in het Engels en Nederlands; en van pop naar rock gaat. Feestband in het Enge Bos. De meer serieuze muziekliefhebber kan echter beter naar The Joy Formidable uit Wales gaan. Frisse popliedjes met een rauw randje, aldus onze Gr.R. Als hij het zelfs leuk vindt dan durf ik nergens anders meer naartoe te gaan. Of je moet vastzitten bij het danspodium, want naast een DJ set van Kraak en Smaak, die ook niet de minste is, er ook nog Nobody Beats The Drum is. Succes gegarandeerd.
The Joy Formidable
Het gaat snel, het is nu rond half 5 waar in het Enge Bos na het Memphis Maniacs-feestje een nieuw feestje begint met Plork & De Aannmers. Ongetwijfeld goed voor de innemers, maar onder begeleiding van praatpaal Giel Beelen wordt het hier vast mega-gezellig met aansluitend nog de nederreggae van Jah 6, rock met AC Dixi en een onbeschrijfelijke muzikale mix van Kees van Hondt. Hips.
Tim Knol
Ik zit liever bij de Surprise Stage waar Tim Knol gaat spelen. Na een geslaagd optreden dat ik van hem zag en een niet minder geslaagd nieuw album Days, wordt dit vast een van de hoogtepunten van de dag. Al speelt kort na het starten van de Knollomobiel het Belgische Triggerfinger. Hellendoorn gaat ongetwijfeld genieten van hun status, want als er een band het publiek kan bedienen met hun rock dan zijn zij het wel. Voor eten is hierna geen tijd, want we moeten door naar DeWolff. De Limburgse psychedelische gitaarjochies zijn inmiddels wel heel goed. Pinkpop kregen ze vorig jaar plat, Dauwpop zal ongetwijfeld dit jaar ook omgaan met een prachtig tweede album op zak.
Blood Red Shoes
En dan rust. Voor mij. Ondertussen gaat het Duitse Baseballs, u weet wel van de hit “Umbrella” op het grote podium tekeer om iedereen een big smile te bezorgen. Het is niet mijn ding, zal ik maar zeggen. Nee, ik ben er weer op de Surprise Stage waar Blood Red Shoes speelt. Ik had even tijd nodig om te wennen, maar wat een duo. Goed geboekt organisatie. Hierna toch even kijken bij Ian Astbury met zijn The Cult. Ooit vond ik het geweldig, maar nu ik het wel eens terugdraai, is het wat gedateerd. Toch zijn dit oude helden die ik nooit zag. Verplicht nummer dus. Als het niets meer is dan door naar Go Back To The Zoo. Gegarandeerd een succes, want hits schrijven kunnen ze. En dan naar huis. Vergeet ik echter dat ik bij de afdeling dans nog Pauluz, Jeugd van Tegenwoordig (zijn stiekem toch wel erg goed en misschien ga ik toch even kijken), Seven League Beats en Baskerville hebben gespeeld. Een festival is kiezen en als dit geregeld een probleem is dan was het een goede line-up.
In samenwerking met de organisatie van Dauwpop geven we enkele setjes van twee tickets weg voor de 2011-editie. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is dit formuliertje invullen

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven