Emmylou Harris – Hard Bargain

Emmylou Harris - Hard BargainNa ruim 25 jaar een carrière te hebben gehad als absolute countryqueen gooide Emmylou Harris het in 1995 ineens over een heel andere boeg. Met behulp van Daniel Lanois maakte ze Wrecking Ball, waarop haar muziek transformeerde van country naar americana. Die lijn heeft ze vervolgens doorgezet, ze maakte nog drie sterke albums en een tussendoortje met Mark Knopfler. Anno 2011 is Emmylou Harris 64 jaar en oma van haar eerste kleinkind en maakt ze met Hard Bargain een meesterwerk in haar toch al zo imposante oeuvre. Alle composities zijn van haar hand, uitgezonderd Ron Sexsmiths “Hard Bargain” en Jay Joyce schreef “Cross Yourself”. Als je al zo lang meedraait als Harris heb je wel wat te vertellen. Zo denkt ze in “The Road” terug aan Gram Parsons, eert ze haar overleden hartsvriendin Kate McGarrigle in “Darlin’ Kate” en beschrijft ze in “My Name Is Emmett Till” de racistische moord op een veertienjarige zwarte jongen in 1955. Terugblikken en het leven overzien is het centrale thema op Hard Bargain. “Lonely Girl” en “Nobody” gaan over liefde, verlies en ouderdom en in “Goodnight Old World” ziet ze de wereld door de ogen van pasgeboren kleindochter Prudence. Jammer is het niemendalletje “Big Black Dog”, een flauw deuntje met dito tekst, wat geheel misstaat op deze sterke plaat. Harris nam Hard Bargain op met gitarist Jay Joyce en drummer Giles Reaves. Een sobere aanpak die de songs van Harris geheel tot hun recht laat komen met Emmylou’s nog altijd prachtige stem als hoogtepunt.


mij=Nonesuch / Warner

4 reacties

 1. al 40 jaar een fan van Emmylou, maar de laaste 7 jaar door verandering vaninhoud een terechte icoon.
  Ze heb met de grootste der aarde gespeeld, en stijgt in haar eigen stijl er ver bovenuit.
  De cd met Willie Nelson en de 2 trio cd ,s met Dolly parton en Linda Ronstadt zijn van buitengewone schoonheid en kwatiteit.
  Ik ga straks naar het concert in Brugge gevolgd de dag erop in Amsterdam.
  Wat een eer om dat meetemaken, een geweldige vrouw en klasbak.
  Groet.
  G.Vermeulen

 2. al 40 jaar een fan van Emmylou, maar de laaste 7 jaar door verandering vaninhoud een terechte icoon.
  Ze heb met de grootste der aarde gespeeld, en stijgt in haar eigen stijl er ver bovenuit.
  De cd met Willie Nelson en de 2 trio cd ,s met Dolly parton en Linda Ronstadt zijn van buitengewone schoonheid en kwatiteit.
  Ik ga straks naar het concert in Brugge gevolgd de dag erop in Amsterdam.
  Wat een eer om dat meetemaken, een geweldige vrouw en klasbak.
  Groet.
  G.Vermeulen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven