Okkervil River

Het is een van de eerste mooie dagen in de lente en de zon begint Amsterdam op te warmen. Het voorstel om interview buiten te doen, in de binnentuin van het hotel neemt Will Sheff dan ook met beide handen aan. Hij neemt wel een kop thee, met honing. Dit is vooral om zijn keel te smeren en zijn stem te sparen. Een dikke week van interviews, door Europa, aangevuld met wat persoptredens, lijkt zijn tol te gaan eisen. Zozeer zelfs dat Will vraagt of bandlid Pat Pestorius een van de interviews over kan nemen. Al grappend, ‘Als hij mijn bril opzet zien ze toch het verschil niet,. En met de volle baard, die beide bandleden hebben, is het verschil ook niet zo groot.  Will: ‘Ik zing nogal geforceerd, dus ik moet gewoon uitkijken met mijn stem. En dan is zelfs een uurtje of zes praten ten behoeve van de interviews inspannend, vooral als je ’s avonds nog moet optreden (Okkervil River speelt een korte set op het feestje van 40 jaar Oor (Gr.R.)).
Okkervil River


mij=Interview: Gr.R.
'Ik heb er absoluut geen hekel aan, aan die interviews, ik praat graag met mensen over mijn muziek. En vooral als het gaat op de manier zoals het nu gaat, met een schema van drie dagen London, drie dagen Berlijn, drie dagen Brussel. Het geeft je ook de tijd om nog wat te zien van een stad. Zo zijn we gisteren nog bij Manneke Pis geweest. Ik houd van Europa en hoef ook niet zo nodig terug. Je komt een hoop verschillende mensen tegen. Vooral Noren zijn gek, bijna eng zelfs en gaan helemaal uit hun dak met concerten. Italianen houden ook wel van een feestje. Nederlanders zijn wat gereserveerder en Belgen al helemaal.'
Toch vliegt Sheff de volgende dag al terug om te gaan repeteren met Okkervil River voor de komende tour waar hij erg naar uit kijkt. 'Ik ben gek op reizen. Het is leuk om ergens wakker te worden en niet meteen te weten waar je bent. Er zijn zoveel plaatsen op de wereld en ook zoveel verhalen. Dat is ook wat ik wil bereiken met mijn muziek. Ik wil iets vertellen. Er zijn geen verborgen boodschappen in mijn teksten, maar wel een verhaal waar iemand wat mee kan. Of niet natuurlijk. Iedere plaat is eigenlijk ook een boek, met verschillende hoofdstukken. Muziek moet bedwelmend zijn. De luisteraar moet ook eigenlijk de plaat ingezogen worden. Zo luister ik zelf ook het liefst. I want to get opiated by the music'.
Als ik opper dat ik zijn muziek soms zo filmisch vind, wordt Sheff meteen enthousiast. 'Dat lijkt me fantastisch, om nog een soundtrack te schrijven. Het is een van de vele dingen in de muziek die ik nog eens wil doen. Muziek is een wezenlijk onderdeel van de film en iets dat je helemaal de film in kan zuigen, je kunt er wederom opiated door geraken.'
Okkervil River
'Als ik niet de muziek ingegaan was dan was ik hoogstwaarschijnlijk leraar geworden. Ik kom uit een familie van leraren. Misschien is dat ook wel de reden dat ik verhalen wil vertellen. Ben ook gek op kinderen. Ik kon tijdens mijn studie, in de colleges ook geboeid luisteren naar de vele verhalen. Vooral geschiedenis boeide me. Een baan als leraar geschiedenis leek dus niet zo onwaarschijnlijk. Ik had alleen eerder met muziek en met bandjes moeten beginnen. Ik ben pas een band gestart toen in 22, 23 jaar oud was en dat is best laat. Ik had al eerder rond de wereld willen reizen en indrukken op willen doen.'
Hoewel Sheff in Amsterdam is om zijn eigen plaat te promoten, vraag ik hem toch even hoe het was om met Roky Erickson in de studio te zitten om een plaat op te nemen. 'Zijn manager benaderde me. Het is een bijzondere man en zijn reputatie kennende, viel het erg mee. Zijn materiaal was goed genoeg, dus zoveel hoefde ik ook niet te doen.'
Okkervil River brengt in een redelijk strak tempo platen uit. Hoe schrijft Sheff? 'Veel werk wordt al tijdens het toeren geschreven. Ik moet werken, ik heb geen zin en ook geen tijd om te lummelen. Dat schrijven heeft geen directe invloed op het materiaal'.
Als je naar de nieuwe plaat luistert, dan vallen meteen de eerste twee nummers op. Is dat een nieuwe richting waar Okkervil River naar toe wil? 'Nee, die nummers zijn niet bewust anders geschreven. Het zijn wel nummers die in een aparte sessie zijn opgenomen en de enige twee nummers die, van die sessie, de plaat gehaald hebben. Ze klinken inderdaad wat directer, maar dat is niet bewust gedaan.'
Okkervil River
Waar ik wel naar toe wil met Okkervil River? 'Nu we zo ver zijn, wil ik ook het grote nastreven. Ons streven was om van iedere plaat genoeg te verkopen om de volgende op te kunnen nemen, maar dat zijn we voorbij. En nu we een groter publiek trekken willen we kijken of we dat ook kunnen binden. Tijdens de trip naar London nam de man van de platenmaatschappij me mee naar Tate Gallery. Als je die schilderijen ziet, daar worden gewoon afdrukken van verkocht. Die beelden zijn zo krachtig, zo universeel, iedereen kent ze. Het heeft dus wel iets om, nu we zo ver zijn, om dat grote na te streven. Maar de toekomst zie ik ons toch wel een combinatie van het grote en het kleine maken. Onze gewone platen en kleine releases, boutique records, met een kleine oplage, voor een kleine doelgroep. Nee, ik ben niet bang dat dat collecters items gaan worden, die veelvuldig gedownload gaan worden. En ja, dat downloaden. Muziek maken kost nu eenmaal geld, en voor platen moet betaald worden, maar toch download ik zelf ook en ik merk wel eens dat ik voor die platen die me de laatste tijd erg aanspraken ook niet altijd betaald heb. De manier waarop we muziek consumeren veranderd gewoon en daar hebben we rekening mee te houden.' Over het andere gebruik van het internet, de sociale mediakant is Sheff duidelijk. 'Ik maak er graag gebruik van, want je kunt daarmee contact houden met je die-hard fans. En die zijn toch de basis van wat je doet.'
Will vraagt aan het einde van het interview nogmaals of Pat het volgende interview over kan nemen. De bril houdt hij zelf op, ondanks dat hij er mee worstelt, gedurende het interview. 'Mijn ogen zijn nogal achteruit gegaan de laatste tijd, dus ik moet er hoognodig wat aan gaan doen. Maar ik gun me er eigenlijk geen tijd voor.' Het staat in ieder geval een goede showcase op het feest van 40 jaar Oor niet in de weg. Hij speelt een combinatie van oude en nieuwe nummers die doet uitkijken naar de komende tour, in mei. Eens kijken of Sheff dan tijd gehad heeft voor een nieuwe bril.

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven