The Rural Alberta Advantage – Departing

The Rural Alberta Advantage - DepartingVan diverse kanten werd ik, terwijl ik me eigenlijk niet bewust ben waarom, geattendeerd op de optredens van The Jayhawks in augustus in ons land. Ik had echter al gezien dat ze weer bij elkaar waren. Ik richt me liever op de nieuwe interessante bands aan het front, hoe goed The Jayhawks waarschijnlijk ook zullen zijn. Bij het draaien van Departing van het Canadese The Rural Alberta Advantage (The RAA) moest ik aan The Jayhawks denken. Dit is eigenlijk vreemd, want de harmonieën blijven bij The RAA achterwege en ook de versnelling staat net een stand hoger. De vergelijkingen met The Jayhawks had ik echter bij het debuut niet gemaakt. Dit kan met mijn onderbewustzijn te maken hebben, maar ook door het feit dat het geluid allemaal wat gewoner is geworden dan op hun debuut Hometown. Daarop zochten ze het in de wat rauwe hoek van folk, alt.country en indierock, en waren er verrassende accenten. Liefhebbers die bij Departing een revolutionaire stap voorwaarts verwachten zullen worden teleurgesteld, maar de ingezette lijn wordt wat mij betreft prima vastgehouden. Zanger Nils Edenloff met zijn Billy Corgan-achtige stem eist een erg voorname plaats op, zodat ik soms meer het gevoel heb naar een solo-album (met begeleiding) te luisteren dan naar een bandplaat. Prachtige liedjes staan er wederom op, zoals “Under The Knife” dat naast de aparte stem van Edenloff ook heerlijk tromgeroffel kent. Of “Muscle Relaxtants” dat me zelfs geschikt lijkt om menig alternatieve dansavond op te vrolijken. Ook al is er door het albumthema ‘afscheid’ weinig reden tot vrolijkheid. Dit trio is 26 mei in Paradiso te bewonderen. Kun je hierna altijd nog naar The Jayhawks gaan.


mij=Saddle Creek / Munich

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven