Jonas David – Keep The Times

Jonas David - Keep The TimesJe kon er vergif op innemen dat na het succes van Bon Iver her en der de Bon Iver-tjes de kop op zouden steken. Dat hoeft dan helemaal niet te zijn omdat ze hetzelfde willen doen als Justin Vernon, maar kan net zo goed zijn dat ze altijd al ongeveer hetzelfde deden als Vernon en nu ineens opvallen. Het Hollandse Volkoren heeft in Duitsland in ieder geval Jonas David opgeduikeld. Hij mag op dit sympathieke label debuteren met zijn Keep The Times. Volgens de overlevering schreef de Duitser de liedjes in twee weken tijd, waarin hij veel last had van intense, beeldende dromen. Ik vind dat altijd een beetje toevallig (wat schreef hij dan bijvoorbeeld in de rest van zijn jonge leven?), maar het kan natuurlijk prima gebeuren. Hoe het ook zij, het heeft met Keep The Times wel een aangenaam melancholisch album opgeleverd. Een dat inderdaad aanschuurt tegen wat Bon Iver liet horen op For Emma, Forever Ago. De hoge, meerlagige samenzang versterkt dat gevoel natuurlijk ook al snel. Als je je er voor open stelt, dan zuigt David je vrij gemakkelijk zijn dromenwereld in. Dan is het prettig dolen in songs als “Dark”. Hierin is de zang van Jonas iets minder falsetto en kruipt hij meer richting iemand als Damien Rice of Chris Martin die een van zijn oudere liedjes akoestisch brengt. Beide stemkleuren van David liggen overigens prettig in het gehoor. Van mij had’ie af en toe het instrumentarium iets ingetogener (of gewaagder zo je wilt) mogen houden, maar storen doet dat niet. Bovendien zijn er genoeg fijne momenten dat het volle boeket aan klanken een ontluikende Alpenweide vol bloemen maakt. En vanaf die hoogte is het al uitkijkend over de dalen fijn wegdromen met Jonas David.


mij=Volkoren / Munich

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven