Tamikrest – Toumastin

Tamikrest - ToumastinHet was minder druk dat ik verwacht had, vorig jaar op Lowlands, bij Vieux Farka Toure voor het podium. Maar misschien had ik het succes van Vampire Weekend, die het jaar ervoor een volle tent hadden, ook wel overschat. Of niet het succes, maar de invloed. Want deze jongens uit Brooklyn spelen gretig leentjebuur bij de Afrikaanse muziek en daar is de Maliblues toch een redelijk succesvolle exponent van. En de naam Farka Toure is toch een grote in de scene. Maar voor de massa van Lowlands  was het toch een brug te ver blijkbaar, ondanks het succes van Vampire Weekend. Gelukkig heeft de dood van Ali Farka Toure, de vader van Vieux, er niet voor gezorgd dat de scene op zijn gat ligt. Tinariwen is redelijk succesvol en het pact met Dirt Music zorgt er voor dat ook een band als Tamikrest voet aan de grond krijgt in Europa. Met Toumastin heeft Tamikrest inmiddels een tweede plaat uit. Tamoustin is opgenomen in Bamako, met Chris Eckman (Dirt Music, The Walkabouts) als producer. De basis is hetzelfde. De leadgitaar van Ousmane Ag Mossa als basis waarover hij zingt, ondersteund door een slaggitaar, rudimentaire percussie en twee achtergrondzangeressen. De basis is de Maliblues, met westerse invloeden. Zo af en toe gaat het tempo omhoog en wordt het haast dansmuziek, een andere keer kruipt men naar Tinariwen. Maar door die westerse invloeden is Tamikrest wel wat toegankelijker dan veel Malinese bands. Het is voor die Vampire Weekend fans een prettige introductie in de Afrikaanse muziek in het algemeen en de Maliblues in het bijzonder. Ook voor niet Vampire Weekend fans overigens…


mij=Glitterhouse / Munich

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven