Lamb – 5

Lamb - 5En plotseling was hij er, deze vijfde van Lamb, op 5 mei 2011 om precies te zijn. Het Britse duo dat door veel mensen waarschijnlijk al al in het archiefmapje ‘dierbare herinneringen uit de jaren negentig’ was gestopt, is zelfs inmiddels alweer uitgebreid aan het toeren. Vanaf de eerste klanken van 5 klinkt het weer bekend, de subtiele elektro van Andy Barlow smelt weer als vanouds samen met de heerlijke stem van het hippiemoederfolkmeisje Lou Rhodes. Het lijkt wel alsof Rhodes energieker klinkt dan op haar soloplaten, alsof ze na haar behoorlijk sombere en ingetogen solowerk weer wat licht ziet door de terugkeer naar haar eerste liefde. Tekstueel is het niet altijd even sterk, zoals op “Wise Enough”: ‘The human kind gets so lost in finding its way, but we have a chance to make a difference til our dying day’ maar alleen een kniesoor als ik let daar op. Nummers als “Rounds” en zeker ook “The Spectacle” behoren bij het beste werk dat de band uitbracht en kunnen met gemak tippen aan hun indiehitjes “Gorecki” en “Gabriel”. Waar ik nog niet helemaal uit ben is of het duet met Damien Rice op de bonustrack “Back to Beginning” zo’n goed idee was. De magie tussen Barlow en Rhodes lijkt een beetje verstoord door de tussenkomst van Rice, die het nummer volledig naar zich toe trekt. De Special Edition van 5 bevat trouwens nog enkele instrumentale tracks die prima op zichzelf kunnen staan. Dit nieuwe album van Lamb is een perfecte comeback van een band die eigenlijk door te weinig mensen gemist is.


mij=Strata / Bertus

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven