Philip Kroonenberg & His African European Magic Band – Ready For Take Off

Philip Kroonenberg & His African European Magic Band - Ready For Take Off De Scheveningse singer-songwriter Philip Kroonenberg is al ruim veertig jaar actief als muzikant. In al die jaren heeft hij in verschillende bands gespeeld waarvan The Freelance Band met onder andere gitarist Frank Nuyens van Q65 en Personnel met singer-songwriter Ad Vanderveen de bekendste waren. Na het stoppen van Personnel in 1992 heeft Philip het eerst nog met de groep Midnight Express geprobeerd maar vanaf 1994 speelt hij onder zijn eigen naam met verschillende muzikanten wat vijf cd’s en een zelfs een kinder-cd heeft opgeleverd. Bijna waren Philip en ik familie geworden, vanaf eind jaren ’80 had hij een paar jaar een relatie met mijn zus. Inmiddels zijn ze beiden al weer jaren gelukkig met een andere partner maar muzikaal ben ik Philip altijd blijven volgen. Zijn stijl laat zich omschrijven als bluesachtige americana met een flamenco-achtig tintje wat komt door Philips geheel eigen manier van (meestal zonder plectrum) gitaar spelen. Op zijn nieuwe cd Ready For Take Off vermengt Kroonenberg zijn muziek met Afrikaanse wereldmuziek. Via via kwam Philip in contact met de Malinese muzikant Moussa Traoré die na het horen van Philips Natural Causes zo onder de indruk was dat hij heel graag met hem samen wilde werken. Traoré reisde naar Limburg waar hij met Philip en een stel muzikanten in Boekend de studio indook en in een recordtempo veertien songs opnam. En deze ontmoeting tussen de roots van Kroonenberg en Traoré werkt. De calabash en zelfgemaakte instrumenten van de Malinees geven de blues en de op J.J Cale lijkende stem van Philip een extra dimensie. Blazersarrangementen blazen de wereldmuziek in de Europese americana. In veertien songs wordt duidelijk dat deze samenwerking tussen Europa en Afrika prima samengaat en misschien wel het begin is van een nieuwe stroming, de wereldamericana.


mij=Inbetweens Records

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven