RaaskalBOMfukkerZ – Zeekoe Valuta

RaaskalBOMfukkerZ_Zeekoe-Valuta.jpg“Mede mogelijk gemaakt door de kraakbeweging” staat er in het inlegvelletje bij het prachtig vormgegeven cdhoesje. Gestenciled, zoals in de hoogtijdagen van de kraakwereld de gewoonste zaak van de wereld was. Zeekoe Valuta riep als eerste associatie de legendarische verzamelplaat Gramschap op. Ook vol met Nederlandstalige teksten die de gevestigde orde op wilden schudden, heel erg D.Y.I. en in het oprechte amateurisme des te waardevoller. Maar ook chaotisch, wild en vol met rijp en groen. De RaaskalBOMfukkerZ hebben dat ook: hun rijms klinken soms als De Jeugd van Tegenwoordig (‘Heiligstennis’), soms als een podiumdichter uit de punktijd (‘Getekende Betekenis (of: Dikkertje Dap)’), maar evengoed zijn ze niet van de straat. Hun historisch besef blijkt niet alleen uit politieke statements, maar ook uit teksten over literatuurgeschiedenis (‘Primitief Statement’): “die meuk is beukend, staar maar raar / poetrie met vleugels brugt duizend jaar / verbale raaskal margemonnik vaal.” (Welke Neerlandicus snapt waar dit over gaat en legt alle slimme verwijzingen uit?). De beats en samples zijn chaotisch, schijnbaar slordig over elkaar geplakt en komen werkelijk overal vandaan (in Stoomgraver is zelfs een draaiorgel te horen). Literatuur uit het kraakpand, ten gehore gebracht door rappende kunstenaars met een punk-attitude: “plunder alle talen en dialecten, pluk ze kaal / brand het groene boekje, leve de wetteloze taal!”


mij=Toztizok Zoundz

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven