Amy LaVere – Stranger Me

Amy LaVere - Stranger Me2011 mag wat mij betreft de boeken ingaan als het jaar van de betere breakup-platen. Mooi genre. Begin dit jaar tilde Adele haar carrière naar een hoger plan door haar slaapkamergrieven in soulvolle popliedjes te gieten. Vervolgens liet Nicole Atkins horen dat een relatiebreuk dwars door je ziel kan snijden (met name in “The Tower”; wat een nummer mensen!) Zijn we daar net van bekomen, staat Amy LaVere met haar uitgelopen mascara op de stoep omdat het tussen haar en haar drummer-vriendje passé is. En zo blijkt maar weer eens dat iedere vrouw zo haar eigen methode op na houdt om te dealen met dit soort shit. Amy bijt van zich af. “Damn Love Song” is meteen een klap met de vlakke hand in het gezicht van haar voormalige geliefde. Verderop in “Red Banks” fantaseert ze zelfs – ondersteund door een grommende bariton sax – over zijn al dan niet per ongeluk veroorzaakte verdrinkingsdood. ‘No, I didn’t push him in / Lord, he’d killed me if I did.’ En dat alles gezongen met een bedrieglijk onschuldige kinderstem waar wel degelijk een volwassen vrouw van vlees en bloed achter schuilgaat. Ondersteund door jazzy ritmiek en het betere koperwerk zingt ze over “A Great Divide” en naarmate het album vordert wordt de sfeer broeieriger, het licht spaarzamer en de beelden koortsachtiger; Lynchiaanser zo u wilt. Nothing to lose, dus waagt ze zich aan een geslaagde cover van Beefhearts “Candle Mambo” en gaat ze onpeilbaar diep met “Cry My Eyes Out”: inderdaad om te huilen zo mooi!


mij=Archer / Proper / Rough Trade

7 reacties

 1. Nipt. Het is wat subtieler dan Atkins. Daarnaast is het gitaarspel van David Causer om te smullen en de productie van Craig Silvey (deed ook Arcade Fire) dik in orde. Had ik eigenlijk ook in de recensie mogen vermelden, maar is bij deze rechtgezet. 😉

 2. Nog beter dan Nicole Atkins? Dan moet ik maar eens snel gaan luisteren!
  Nipt. Het is wat subtieler dan Atkins. Daarnaast is het gitaarspel van David Causer om te smullen en de productie van Craig Silvey (deed ook Arcade Fire) dik in orde. Had ik eigenlijk ook in de recensie mogen vermelden, maar is bij deze rechtgezet. 😉
  Je hebt mij in ieder geval nieuwsgierig gemaakt!
  Dan is mijn missie geslaagd 😉
  ik denk dat Andre naar Crossing Border gaat (ik zit de tags in te voeren) LaVere komt. en Sivert ook al. en dan vergeet ik vast nog eea
  Goed gegokt Ludo. Alleen de zaterdag. Ik ga met name voor deze dame. Maar op die dag staat Jonathan Wilson er ook nog eens. En ik heb zo’n vermoeden dat I Break Horses er ook zal staan. Labelbaas Simon Raymonde brabbelde op Facebook iets over ‘anouncement for Dutch Festival gig imminent’… fingers crossed…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven