Kaiser Chiefs – The Future Is Medieval

Kaiser Chiefs - The Future Is MedievalEen Kaiser Chiefs-liefhebber pur sang ben ik nooit geweest. Toch is het een band wiens modus operandi bewondering afdwingt: door zwartgallige, ironische one-liners te stoppen in een infectieus Britpopjasje is een heuse succesformule gecreëerd. Kaiser Chiefs maakt hierdoor alweer bijna een decennium lang hoofdpodia op alle grote Europese festivals onveilig. Na het geflopte Off With Their Heads kwam de band uit Leeds met het ambitieuze idee fans via hun website zelf een Kaiser Chiefs-plaat te laten samenstellen. Trendsettend wordt het niet (veronderstel ik), maar het is wel een aardige poging om een traditioneel albumconcept via een digitale interface mogelijk te maken. Op deze officiële release staan dertien van de in totaal twintig opgenomen nummers, waaronder de single “Little Shocks”. Waar Off With Their Heads de kakafonie tot nieuwe hoogtes bracht, grijpt The Future Is Medieval een serieuzere ondertoon. Met het maniakele “Dead Or Serious Trouble” en “Heard It Break” denk ik dat Kaiser Chiefs dat stigma als onstuimig festivalbandje een beetje van zich wil duwen. Voor de bandleden zelf ongetwijfeld een bewuste artistieke keuze. Helaas klinkt het album nogal versnipperd, mede dankzij de wetenschap dat er potentieel zeven andere liedjes binnen handbereik liggen die je wellicht liever op The Future Is Medieval had gehoord. Bovendien lijkt Kaiser Chiefs tot sint-juttemis haar brood te verdienen met de megahits waar elke dronken festivalganger om schreeuwt. Ironisch genoeg blijven goede artistieke intenties ditmaal niet overeind tijdens die perfecte storm dat commercieel succes heet. Ach, die Kaiser Chiefs zijn niet vies een beetje ironie, toch…?


mij=Universal

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven