Lowlands 2011: Voorpret

Er was weer een hoop gemopper op de Twitters over de line-up van Lowlands 2011 en zelfs de organisatie gaf toe dat de oogst mager is dit jaar. Veel terugkerende artiesten, weinig verrassingen en vooral geen echt grote knallers. Terwijl de grootste fantasten nog steeds hopen op een verrassingsoptreden van Radiohead, wezen de grootste zuurpruimen met een jaloerse ‘waarom hullie wel’ blik naar de betere programma’s van Pukkelpop en Haldern.


mij=Door: Blink
Eigenlijk is het natuurlijk allemaal grote onzin en ben ik eigenlijk wel blij dat mijn blokkenschema dit jaar beduidend minder omcirkelde namen bevat. Een stuk beter te belopen allemaal en misschien is er zelfs wel eens tijd om wat meer literatuur, lezingen, theater, film of zelfs ballet mee te pikken. En dan wordt het nog mooi weer ook! Heerlijk!
Joan As Police Woman
Hoewel? Bij een eerste blik op het programma voor vrijdag schiet ik alweer in de stress. Kom ik wel op tijd uit de file bij de polsbandjes om Joan as Police Woman in de Bravo te zien spelen? Gelukkig staat de Bravo tegenwoordig recht tegenover de ingang, dat scheelt. En ondanks dat ik een sterk voornemen heb om dit jaar alle bebaarde mannen met last van folk te mijden, gaat het bij Destroyer al mis. De man heeft een baard! Gelukkig heeft hij ook nog een prachtige stem en een heerlijk album in de pocket.
De Jeugd Van Tegenwoordig
Vervolgens is er tijd om even het terrein te verkennen want James Blake kunnen we gerust overslaan, zijn elektronische neuzelmuziek kun je veel beter gewoon lekker thuis draaien. Dit geldt natuurlijk niet voor de helden van De Jeugd van Tegenwoordig. Voor wie geen zin heeft in “Tante Lien” in een springende tent zijn er natuurlijk ook genoeg rammelende gitaarbandjes op vrijdag. Eerst The Vaccines en vervolgens Smith Westerns. Allebei leuk en allebei eigenlijk niet te missen. Vanwege mijn indiefolkboycot dit jaar sla ik Noah and the Whale en Fleet Foxes over om me helemaal te kunnen wijden aan Miles Kane, Chromeo en natuurlijk dEUS. Belgisch beste heeft fans opgeroepen de setlist samen te stellen, dus dat zal wel een greatest hits set worden, of zullen ze toch gewoon eigenwijs nieuw werk spelen? En na dEUS kunnen we lekker tegen de dranghekken blijven hangen om te zien of Arctic Monkeys een wat minder statisch optreden zullen geven dan twee jaar geleden en natuurlijk om de nieuwe korte coupe van Alex Turner te bewonderen. En dames, hij schijnt weer single te zijn!
The Vaccines
Toch nog best een drukke vrijdag dus. Maar dan de zaterdag… mijn blokkenschema laat maar vijf omcirkelde namen zien: Eefje de Visser, Suuns, Bombay Bicycle Club, Crystal Castles en Stephen Marley. Want moeten we nou echt naar de bombast van Within Temptation gaan luisteren? Of opnieuw gaan bekijken hoe swingend Selah Sue geworden is? Of opnieuw Spike lekker gek zien doen met zijn The Deaf? En ervaren hoe saai, oh nee sorry: ingetogen mooi, Elbow geworden is? En zo'n Agnes Obel in een tent om 11:30 's ochtends, dat werkt toch niet? Zaterdag wordt de grote rondhangdag. Bij mooi weer lekker in het gras, bij regen in de filmtent bij Eraserhead. En natuurlijk uitgebreid de tijd nemen voor de Titty Twister. Een festivaldag zonder het gevoel te hebben iets te missen. Dat wordt een compleet nieuwe Lowlands-ervaring!
Crystal Castles
Zondag belooft een stuk minder relaxed te worden. We beginnen 's middags met de nieuwe Runaways: Cherri Bomb uit L.A. Vervolgens mag De Staat bewijzen dat ze de grote Alpha aankunnen. Ben benieuwd, zeker omdat de band heeft aangekondigd drie (!) special guests mee te nemen. Na het gebeuk van de Nijmegenaren is het misschien wel lekker ontspannen bij de droomfolk van Other Lives, maar doorstuiteren kan natuurlijk ook, bij Trentemoller. De middag kan worden afgesloten bij twee vergelijkbare Amerikaanse acts: nieuwkomers The Butcherettes of oudgedienden The Kills. Vervolgens hopen dat het hysterische gekrijs van Skunk Anansie's Skin de hemelse klanken van Warpaint niet zullen overstemmen. De rapper Q-Tip heeft Lowlands een grote dienst bewezen door zijn hele Europese toer af te zeggen. Hierdoor wordt zijn plek ingenomen door het Britse duo Lamb. Bijna tien jaar geleden stond de band ook al in Biddinghuizen en met een prima vijfde album net uit mogen ze Lowlands nu opnieuw in vervoering brengen.
Lamb
Misschien is het na Lamb nog mogelijk een staartje van Interpol in Alpha mee te pikken, maar anders wordt het linea recta op weg naar de Charlie voor het optreden van Wild Beasts. Aangezien de meeste mensen wel aapjes gaan kijken bij Beady Eye en veel anderen allergische reacties vertonen bij de falsetto van zanger Hayden Thorpe, zal het wel rustig blijven. Des te beter. Afsluiter The Offspring kunnen we gerust overslaan dus de zondagavond kan worden afgesloten met dance in de Bravo, te beginnen met de elektropionier Richard David James, oftewel Aphex Twin. Die overigens de laatste keer dat hij in Nederland was, in 2009 bij STRP in Eindhoven, vriend en vijand shockeerde met vijf minuten lang poepsex en bestialiteit op zijn videowall, op het eind van zijn volstrekt onherkenbare en daarom teleurstellende technoset.
Zo laat op de zondagavond zou trouwens best een aardig moment zijn voor een DJ-set van Thom Yorke… iemand zijn mobiele nummer bij de hand?

10 reacties

 1. wie gaat er nou naar Wild Beasts kijken als je op dat moment iets veel leukers kan gaan doen? kijken of je op dat moment een nog schone wc kan vinden, doelloos voor je uit staren, of wellicht in gedachten verzonken aan je arm krabben zijn al een paar dingen die me te binnen schieten!

 2. Stonehead

  Het MGMT-achtige Foster the People zegt Lowlands af (net nu ze een 3FM Megahit scoren met “Houdini”…), The Horrors komen in hun plaats.
  En een afmelding van The Vaccines….
  wie gaat er nou naar Wild Beasts kijken als je op dat moment iets veel leukers kan gaan doen? kijken of je op dat moment een nog schone wc kan vinden, doelloos voor je uit staren, of wellicht in gedachten verzonken aan je arm krabben zijn al een paar dingen die me te binnen schieten!
  En een afmelding van Factory Floor wegens ziekte zangeres….
  Vergeet Skrillex niet dan op zondag…!
  Daar ga ik inderdaad zeker heen. Al was het maar omdat FileUnder nog steeds de enige is die zijn eerste twee EP’s gerecenseerd heeft (de nieuwe is óók weer geweldig)
  Fucked-Up is de vervanger voor The Vaccines.
  En Trophy Wife vervangt Factory Floor.
  Onder het motto “vrouwen kunnen echt niet rijden”, de clip bij “Don’t stop” van Foster The People:
  http://www.youtube.com/watch?v=jlAgHt92lqE
  (waarom hebben we eigenlijk geen recensie van die leuke plaat?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven