Portugal. The Man – In The Mountain In The Cloud

Portugal. The Man - In The Mountain In The Cloud Falsetstemmen en ik zijn niet de allerbeste vrienden. Zo gruwel ik van Mika en kan ik The Scissor Sisters ook niet te lang aanhoren. Met mate zijn die hoge stemmetjes nog wel te verdragen maar een heel album lang is me dat iets te veel van het goede en gaat het me irriteren. Jammer dat John Gourley van Portugal. The Man op het zesde album In The Mountain In The Cloud bijna alle nummers in deze hoogste stemversnelling zingt. Dat is jammer want In The Mountain In The Cloud staat vol met aanstekelijke en melodieuze popsongs en is misschien wel het meest toegankelijke album van Portugal. The Man tot nu toe. Zes albums in vijf jaar tijd heeft de oorspronkelijk uit Alaska afkomstige maar nu vanuit Portland, Oregon opererende band tot nu toe uitgebracht, wat getuigt van een enorme productiviteit. In The Mountain In The Cloud is het eerste album op het grote Atlantic-label en heeft ook genoeg potentie om een groot publiek aan te spreken. De indiesongs hebben plaatsgemaakt voor een popgeluid met psychedelische glamrocktrekjes. Opener “So American” is een mooi melodieus nummer waarin Gourley een paar octaven lager zingt en wat meteen al een stuk aangenamer is om naar te luisteren. In “Floating” en “Got It All” zingt hij af en toe ook een toontje lager, maar daarna zingt hij bijna alles met zijn falsetstem, wat de nummers een bepaalde flauwheid geeft en op elkaar doet lijken. Op dat moment verslapt mijn aandacht. Met “Sleep Forever”, een song die naar een mooie climax toewerkt, sluit Portugal. The Man het album dan wel weer meeslepend af. In The Mountain In The Cloud is een album vol goede en meezingbare popliedjes maar was beter en minder eenvormig geweest wanneer John Gourley niet bijna alles met zijn falsetstem gezongen had.


mij=Atlantic

6 reacties

 1. Ludo

  en dat is dan weer een goed punt, typografisch gefuck in/met bandnamen is eigenlijk altijd irritant, denk aan de spellingswijze van iLiKETrAiNs of whatever (later hebben ze er geloof ik maar I Like Trains van gemaakt, gelukkig)

 2. Slecht idee, een punt midden in je bandnaam. Maakt het lezen. niet makkelijker.
  en dat is dan weer een goed punt, typografisch gefuck in/met bandnamen is eigenlijk altijd irritant, denk aan de spellingswijze van iLiKETrAiNs of whatever (later hebben ze er geloof ik maar I Like Trains van gemaakt, gelukkig)
  die pRIKKie. en lUDO. 🙂

 3. Slecht idee, een punt midden in je bandnaam. Maakt het lezen. niet makkelijker.
  en dat is dan weer een goed punt, typografisch gefuck in/met bandnamen is eigenlijk altijd irritant, denk aan de spellingswijze van iLiKETrAiNs of whatever (later hebben ze er geloof ik maar I Like Trains van gemaakt, gelukkig)
  die pRIKKie. en lUDO. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven