R.E.M. – Lifes Rich Pageant

R.E.M. - Lifes Rich PageantHet moest er een keer van komen, het afscheid van mijn grote helden uit de jaren tachtig. New Order vecht tegenwoordig kinderachtige ruzies uit tijdens het promoten van de zoveelste nutteloze compilatie, Morrissey is een sneue extremistische vegetariër geworden, en Echo & the Bunnymen teert voornamelijk op de glorietijden van weleer. Met R.E.M. ben ik ook al een tijdje helemaal klaar. Het boeit me gewoon niet meer wat ze doen of zelfs ooit gedaan hebben. De stem van Stipe irriteert me zelfs al een beetje. Hoewel Stipe en consorten beweren dat ze zichzelf de afgelopen jaren opnieuw uitgevonden hebben, zijn de laatste drie albums nauwelijks memorabel te noemen. Dat geldt natuurlijk niet voor de klassieker Lifes Rich Pageant uit 1986, die dit jaar in superextradeluxe geremasterde editie verschijnt. Nou heb ik als fervent mp3-luisteraar nooit echt de toegevoegde waarde van het remasteren gezien (of gehoord), maar gelukkig heeft de reissue een extra disk met negentien demo’s die mijn oude fanhart toch weer iets harder doen kloppen. Erg mooi is het bijvoorbeeld om in de demo te horen dat Stipe in de coupletten van het schitterende “Fall On Me” nog duidelijk zoekende was naar de juiste tekst en melodie. Hetzelfde geldt trouwens ook voor “Cuyahoga” en diverse andere tracks. In alle gevallen zijn de uiteindelijke versies stukken sterker, maar toch blijft het intrigerend om te horen wat voor moois er destijds allemaal tot stand kwam in die oefenruimte in Athens.


mij=IRS / EMI

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven