Apparat

Sascha Ring is al jaren bekend onder de naam Apparat. De Duitser is vooral bekend door zijn dansbare techno, zijn rustige ambient acts en de samenwerking met Modeselektor (als Moderat). Met 5 albums en diverse EP’s op zijn naam is hij geen nieuweling meer. Maar Apparat zou zichzelf niet zijn als hij niet weer een nieuwe uitdaging zocht. Zijn passie voor het ontwikkelen van geluiden heeft geleid tot een nieuw project in de vorm van Apparat Band. Juist, Apparat als band.
Apparat
Apparat heeft bij Mute Records getekend om hier op 26 september het album The Devil’s Walk uit te brengen. Samen met Patrick ‘Nackt’ Christensen van de electropunkband Warren Suicide, staat Ring als Apparat Band deze zomer op festivals om de komst van dit album aan te kondigen. Zo stond hij onlangs op Lowlands. Voor Apparat alweer de derde keer dat hij op dit grootste festival mocht spelen. ‘Lowlands is een mooi festival. Een van de weinigen dat niet te koop loopt met alle sponsoren.’ Nackt vult hem aan: ‘Het is zo groot, zoveel podia, maar voelt als een dorp, als een grote familie. Het heeft een goede vibe.’


mij=Interview: Marleen
Apparat Band is erg lovend over dit festival, zijn de festivalgangers dat ook over hen? Een paar uur voor het interview speelde Apparat in de India tent. Echt vol was de tent niet, maar de mensen die bleven kijken reageerden enthousiast. 'Het is raar om te spelen als je album nog niet uit is. De mensen wisten niet wat ze konden verwachten. Natuurlijk waren er veel mensen die dansbare elektronica verwachtten en niet deze mellow dreampop, maar dit is wie we zijn. En het is doodeng om overdag te spelen! Je ziet alles.' Nackt kan dit beamen. 'Je voelt je zo bekeken. Alsof je een schilderij bent en iedereen kijkt je aan, ze bewegen niet, ze zeggen niets, maar hun ogen zijn gevuld met een oordeel. Maar we weten niet welk oordeel.' Sascha gaat verder: 'Voorheen stond ik veilig achter de laptop. De bezoekers kwamen om te dansen, niet om te luisteren of te voelen, hoewel ze dat natuurlijk wel deden. Vooraf kon ik de liedjes dansbaar maken en samples klaarzetten om mee te mixen. Nu ik met de band ben voel ik mij meer bekeken. En ben ik mij op een andere manier bewust van fouten. Als ik achter de laptop sta en een fout maak, voel ik mij zo stom en baal ik ontzettend. Nu merk ik dat fouten maken hele mooie dingen kan opleveren.' Nackt benadrukt dat: 'We spelen onze liedjes, gebruiken een vast stramien, maar tijdens optredens is er ruimte om te improviseren.'
Apparat heeft al veel mensen verrast met zijn geluiden over de jaren. Van keiharde beats tot gevoelige ambient en minimal techno. Toch staat Apparat bekend door vooral donkere en rustige nummers. Denk maar aan de succesvolle single “Arcadia of Rusty Nails” met Moderat. De band brengt nog meer rust en sfeer dan mensen gewend zijn. 'Soms begrijp ik niet dat mensen harde techno verwachten. Ik maakte al veel langer rustige ambient nummers. De liedjes zijn altijd mellow, luistermuziek. Iets dat je moet ervaren. Eerder vandaag zagen we Agnes Obel. Wat zij doet, dat willen wij ook. Zij maakt rustige en gevoelige liedjes, maar weet met gemak de mensen te bereiken en te raken. Dat is ons doel: we willen de mensen kippenvel geven.'
Dat was ook het beeld dat Apparat voor ogen had, toen hij naar Mexico vertrok met het idee voor het album. Met behulp van Joshua Eustis (Telefon Tel Aviv) begon hij met schrijven. 'We zijn naar Mexico vertrokken om daar te schrijven en liedjes op te nemen. Onze studio was een loze ruimte waar de deuren open stonden, waar de apparatuur verouderd was. Dat leverde precies de opnames op die we wilden: rauwer. Maar het was nog erg elektronisch.' Daarna begon het echte werk pas. Hij ontmoette Nackt en de overige bandleden en ze begonnen de liedjes te ontwikkelen. 'Ik ben zo blij met de bandleden, tot een jaar geleden kenden we elkaar niet en nu zijn we al zeer close. Samen hebben we de nummers helemaal uitgewerkt. Ze vullen mij echt aan. Dan kwam ik met een idee en kwamen zij met hun beeld op het nummer. Zo groeien de liedjes nog steeds. We wilden geen album dat te clean was, daarnaast willen we de liedjes kunnen blijven ontwikkelen, ook op het podium.'
Apparat heeft vaker de uitspraak gedaan dat hij geen dj is, maar een ‘sound designer’. Voor dit album moest hij echter instrumenten bespelen, zingen en teksten schrijven. Dat was nieuw voor de Duitser. 'Het was zo raar om teksten te schrijven. Ik wist niet hoe ik moest beginnen. Ik was ook bang om met clichés aan te komen. Over sommige liedjes en teksten heb ik maanden gedaan, ik had een compleet writers block. Soms kwam het er zo uit, dan zat ik ergens midden in de natuur, helemaal alleen en stond er een hele tekst op papier. Heel tevreden ben ik niet, sommige dingen vind ik nog steeds cliché. Maar ik heb het toch maar mooi gedaan!'

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven