Maiden United – Mind The Acoustic Pieces

Maiden United - Mind The Acoustic PiecesCoverbands zijn van alle tijden. Je hebt van die bandjes voor braderieën en partijen, die allemaal hetzelfde riedeltje lijken te spelen, maar je hebt ze ook die een hommage brengen aan hun helden, tribute bands Er zijn zeker twee, drie Pink Floyd-clonen die qua spel niets onderdoen voor wat David Gilmour en de zijnen deden. Zo zijn ze er ook genoeg voor andere bands. Alleen als ze dan zelf aan de arrangementen gaan sleutelen of – vaak nog erger – liedjes gaan schrijven in de geest van hun helden, dan keldert het niveau enorm. RPWL is hierop de positieve uitzondering. Daar kan Maiden United met een gerust hart bijgevoegd worden. Dit is dan ook niet zo maar een bandje. Hierin spelen leden van Within Temptation (drummer Mike Coolen en gitarist Ruud Jolie), Cloud Machine (toetsenist Marco Kuypers) en Joey Bruers (van de puike Maiden-tribute band Up The Irons). Bovendien zingt Damien Wilson (Threshold) het gros en Anneke van Giersbergen springt her en der bij. Geen misselijke line-up, wat ik je brom! Toen zij zich gezamenlijk gingen wagen aan akoestische versies van Iron Maiden-nummers wist je van te voren al wel dat dit bijzonder en geslaagd zou worden. Dat ze zich waagden aan een geheel akoestische uitvoering van classic Piece of Mind en met vlag en wimpel zouden slagen, lag wat minder voor de hand. Maar Mind The Acoustic Pieces is een ronduit geniale uitvoering, met puike nieuwe arrangementen van deze LP uit 1983. Slechts twee minpuntjes kan ik noemen. De ene is voor de mierenneukers: de tracks zijn qua volgorde niet gelijk aan het origineel. Het andere is dat Anneke best wat meer songs had mogen zingen. Verder niets dan lof voor deze frisse kijk op Piece of Mind. Want dat ik pas na meerdere draaibeurten me er over verbaas dat ik de karakteristieke bas aan het begin van “The Trooper” mis, dat zegt al heel wat. Ben benieuwd wat het volgende album wordt dat Maiden United gaat aanpakken.


mij=Maiden United / Rough Trade

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven