Meindert Talma – De Zee Roept

Meindert-Talma_De-Zee-Roept.jpg De Zee Roept is een project waar Meindert Talma samen met Tryntsje Nauta aan gewerkt heeft. Het resultaat is dan ook meer dan alleen een cd. Het gaat om een boek met – prachtige – foto’s, portretten van studenten aan de zeevaartschool op Terschelling, aangevuld met een schijfje met liedjes van Meindert Talma. De nummers worden afgewisseld met herinneringen van varenden, begeleid door bijvoorbeeld accordeon. Daarnaast was er een tentoonstelling in het Fries Museum in Leeuwarden (helaas al op 4 september afgesloten) en een aantal optredens. De muziek, vooral gestuurd door toetsen (accordeon, piano, synthesizer) , bezingt niet alleen stoere verhalen die in een ver en onbestemd verleden spelen, maar ook de angsten en twijfels van hedendaagse matrozen en andere zeelui. Zo wordt in “Een zeeman is geen zeeman meer” de teloorgang van de romantiek van het varen bezongen. En het zou me niet verbazen als Meindert Talma een wereldprimeur heeft met zijn “Somalische Piraten” (‘Ga niet naar de Golf van Aden / want daar wachten de Somalische piraten’): het eerste lied over hedendaagse kapers. Hij beschrijft niet alleen de angst op zee, maar ook de lotsbestemming van de piraten zelf. Dankzij de foto’s een project met meerwaarde en de cd is zeker het beluisteren waard, maar het wachten is nu op een echt nieuw rockalbum van Meindert Talma en zijn Negroes.


mij=Excelsior / V2

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven