Djerv

Als Djerv het podium betreedt, trekt zangeres Agnete Kjølsrud meteen de aandacht met haar stoere verschijning: kort blond haar, zwartgeverfde ogen en een imponerende pose. Bij de frontvrouw verbleken de vier – toch stoere – mannen die bij haar op het podium staan. Een brul schalt door de Stage01, de kleinste zaal van 013 die tot voor kort nog de Batcave heette. Het is duidelijk dat deze band vanavond snoeihard gaat spelen.
Djerv
Enkele uren voor de show spreek ik Kjølsrud en gitarist Stian Kårstad. De brulstem die Kjølsrud tijdens het optreden opzet, zit nog diep verborgen. Beiden vertellen ze ontspannen en met een duidelijk Noors accent over touren, nummers schrijven en een douchebag op straat.


mij=Interview: Janine. Foto's: Tim van Veen
Een dag voor dit interview speelde Djerv nog in de Merleyn in Nijmegen, nadat de band twee shows in Londen en een in Finland had gespeeld. 'De show in Nijmegen ging goed. Het publiek wachtte in eerste instantie af, maar ging naarmate het concert vorderde steeds meer op in de show.' Zo gaat het in Noorwegen ook, dus de band stond er niet van te kijken. In Finland verliep het iets anders. Het concert daar vond plaats midden in de week. ‘Finnen zijn dat niet gewend. Die gaan in het weekend los, doordeweeks gaan ze op tijd naar huis omdat er de volgende dag weer vroeg opgestaan moet worden. Dus we hadden geen shitfaced mensen in de zaal’, lacht Agnete.
Het ijs is gebroken in de gang van 013 en meer serieuze zaken komen op tafel. Kjølsrud en Kårstad zijn twee van de drie leden van Djerv. Drummer Erlend Gjerde is aan het soundchecken, samen met sessiemuzikanten gitarist Stamos Koliousis en bassist Christian Wibe. Kjølsrud heeft met de rockband Animal Alpha al naam gemaakt in voornamelijk Noorwegen, maar ook daarbuiten. Kårstad speelt in het momenteel niet-actieve Trelldom (black metal) en Gjerde speelde in Stonegard (heavy metal). ‘Animal Alpha en Stonegard stopten ongeveer tegelijkertijd’, vertelt Kårstad. ‘we kenden elkaar al uit de Noorse scene en besloten om samen verder te gaan’. Door het stemgeluid van Kjølsrud heeft het geluid van de band veel weg van Animal Alpha. ‘Ik heb er echter voor opgepast om precies hetzelfde te gaan doen als in Animal Alpha’, zegt ze. ‘In Djerv zing ik melodieuzer.' Kårstad vult aan: ‘Djerv is echt een crossover, het is beïnvloed door de achtergronden van ons alledrie. We luisteren naar dezelfde, maar ook verschillende bands. AC/DC en Faith No More zijn daar voorbeelden van.'
Djerv
De leden van Djerv halen hun inspiratie niet alleen uit andere bands, maar ook uit hun eigen samenwerking. Kjølsrud: 'Als Stian een riff schrijft kan ik daar geïnspireerd van raken.' Kårstad: 'Ik gaf bijvoorbeeld de naam “Immortal” aan een riff die ik heb geschreven. Dat inspireerde Agnete tot het schrijven van de tekst bij het nummer.' Kjølsrud: 'De titel is “Immortal” gebleven, omdat het heel natuurlijk aanvoelde.' Naast de riffs van Kårstad raakt ze door allerlei verschillende dingen geïnspireerd. 'Als ik gewoon over straat loop raak ik geïnspireerd', lacht ze. 'Als ik dan een douchebag zie lopen, kan daar zomaar een nummer uit ontstaan'.
Voor hun titelloze album hebben de muzikanten samengewerkt met producer/engineer/mixer Matt Hyde, die heeft gewerkt met Slayer, Monster Magnet, Sum 41, Hatebreed en vele anderen. Kjølsrud: 'We hadden een lijst gemaakt met producers met wie we wilden samenwerken. Matt Hyde stond bovenaan, zijn manier van produceren waarbij een positieve ondertoon te horen is sprak ons erg aan. We hebben hem opgebeld en hij zei meteen ja. Hij vond ons project erg gaaf en wilde het graag doen. Hij is een professionele producer en het was fijn om met hem samen te werken.'
Wel benadrukken Kjølsrud en Kårstad: 'We hebben met hem samengewerkt, maar we hebben wel zelf het album geproduceerd!' De band doet veel dingen zelf, ook het management. Voor Animal Alpha maakte Kjølsrud, met een master in fashion, nog zelf haar kleding. 'Maar daar heb ik nu echt geen tijd voor! Er is zoveel te doen…'
Djerv
Vorig jaar heeft Kjølsrud wel de tijd genomen om samen te werken met de Noorse black metal band Dimmu Borgir. Ze is te horen op twee nummers op de plaat Abrahadabra en te zien in de video “Gateways” . 'Op zijn plaat en in de video gebruik ik mijn stem op een manier waarop ik hem verder niet gebruik. Het is goed om de kans te krijgen om het een keer te doen, maar voor Djerv zal ik die stem niet gebruiken.' Kjølsrud is klassiek geschoold en dat is te horen op de tracks die ze bij Dimmu Borgir heeft ingezongen. Dat ze een veelzijdige stem heeft is overduidelijk onmiskenbaar. 'Zo heb ik eens last-minute ingevallen bij een band die op een festival moest spelen, maar waarvan de zanger ziek was. Ik werd 's middags gebeld en om elf uur 's avonds stond ik op het podium. Ik was de enige die het aandurfde.'
En de naam, waar komt die eigenlijk vandaan? Kårstad: 'Djerv is Noors voor 'stoer', maar het woord wordt niet vaak meer gebruikt. We hebben de naam gekozen om de Noorse achtergrond. Ook is 'jerv' het Noorse woord voor 'wolf'‘. Met de oud-cyrillische letter blijkt de naam niets te maken te hebben. 'Misschien is dat wel iets voor het design van het nieuwe album', grapt Kårstad. Aan dat album wordt gewerkt, maar begin volgend jaar lanceert de band eerst hun plaat in Amerika, waar ze daarna ook gaan touren. Kårstad: 'We hopen eerst meer voet aan de grond te krijgen in Europa.' Op 21 oktober speelt de band in Warschau, waar ze erg veel zin in hebben, maar vanavond is eerst Tilburg aan de beurt. Kjølsrud: 'Het is de tweede keer dat ik in Tilburg ben. Ik vind het een mooie stad, met die kleine straatjes.' Ze hebben echter geen idee wat ze moeten verwachten. Kjølsrud: 'Is Tilburg een beetje een rockstad?'

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven