Justice – Audio, Video, Disco

justice-audio_video_disco.jpgNou, bedankt. Kennelijk waren er in 2008 en 2009 zoveel acts die het geluid van dance-act Justice probeerden na te doen, dat het duo zelf maar iets heel anders is gaan doen. In het kort: Audio, Video, Disco is een heel lange versie van de track “Valentine” van de debuutplaat, en het soort bangers waar The Bloody Beetroots tegenwoordig hele festivalweides mee veroveren ontbreekt volledig. In plaats daarvan horen we veel gitaren en effecten, zang, en in prachtige liedjes als “Ohio” dezelfde Queen-achtige sound als de Midnight Juggernauts tegenwoordig hebben. Het Prince-achtige “Helix” heeft wat meer ballen en het afsluitende titelnummer is de kers op de taart: een paar akkoorden worden het hele nummer lang herhaald met het hele arsenaal aan fantastische Justice-synthesizergeluidjes. Je kunt het formulematig noemen, maar ook gedurfd en als fan word ik er heel blij van. Maar ja. Ik weet niet zo goed of ik deze plaat nu aan vrienden durf aan te raden. Het is in elk geval geen materiaal voor dj’s. Er staan wat hairmetal-pastiches op (“Newlands”) evenals bloedarmoede-kopieën (het Led Zeppelin-achtige “On’n’on” en “Canon”, leg Gorillaz’ “Stylo” er maar naast), maar goed, de paar missers op heb ik Justice ook vergeven. Het is het type muziek waarvan je een losse track hoort en je je onder de indruk vraagt wat dit nu weer voor aparts is, maar een heel album lang is echt teveel. The Crystal Axis is (helaas) ook niet voor niks geflopt. Ik ben heel benieuwd hoe Justice dit live gaat doen… Wie overigens nog iets van de oude Justice-sound wil horen, moet absoluut de 18 minuten durende non-album-track “Planisphere” uit 2008 checken, die tot iTunes-bonustrack bij dit album is gepromoveerd. Dat is de monumentale Metallica-goes-electro-sound waar de meeste festivalgangers op hadden zitten te wachten bij deze plaat, maar tegen hen steekt Justice dus moedwillig twee gekruiste middelvingers op.


mij=Ed Banger / Because

10 reacties

 1. Stonehead

  Aanvulling: voorspelbaar genoeg ligt deze plaat bij de Free Record Shop in de dance-bakken (haha), er staat in het hoesje een fraai voorwoord van Pedro Winter (op de achterkant groot het Justice-kruis met gitaar) en in het Duitse tijdschrift Musik Express is “Audio, Video, Disco” uitvoerig gerecenseerd met vijf sterren en als cd-van-de-maand. Net als †. Misschien moet ik gewoon out of the box denken en eerder zeggen: dit is geen “voor de hand liggend” materiaal voor dj’s. 🙂
  Verder staat er een interview met Justice op http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/45244008

 2. Stonehead

  Soms. Omdat ze als enige op de stations zitten, omdat ze incidenteel goede aanbiedingen hebben en omdat ze de limited editions van grote platenmaatschappijen hebben klaarliggen die je bij de speciaalzaken apart zou moeten bestellen, voordat je weet of die überhaupt de moeite waard zijn.
  Als er een MediaMarkt in Nijmegen had gezeten had ik die overigens om dezelfde redenen ook wel bezocht.
  Overigens heb ik de cd “The Remixes” van Justice – hij staat niet eens op discogs of wikipedia – dan weer alleen bij de lokale speciaalzaak hier zien liggen (de Waaghals).

 3. Stonehead

  Aanvulling: voorspelbaar genoeg ligt deze plaat bij de Free Record Shop in de dance-bakken (haha), er staat in het hoesje een fraai voorwoord van Pedro Winter (op de achterkant groot het Justice-kruis met gitaar) en in het Duitse tijdschrift Musik Express is “Audio, Video, Disco” uitvoerig gerecenseerd met vijf sterren en als cd-van-de-maand. Net als †. Misschien moet ik gewoon out of the box denken en eerder zeggen: dit is geen “voor de hand liggend” materiaal voor dj’s. 🙂
  Verder staat er een interview met Justice op http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/45244008
  Ehm, Stonehead bij de FRS???
  🙂
  Soms. Omdat ze als enige op de stations zitten, omdat ze incidenteel goede aanbiedingen hebben en omdat ze de limited editions van grote platenmaatschappijen hebben klaarliggen die je bij de speciaalzaken apart zou moeten bestellen, voordat je weet of die überhaupt de moeite waard zijn.
  Als er een MediaMarkt in Nijmegen had gezeten had ik die overigens om dezelfde redenen ook wel bezocht.
  Overigens heb ik de cd “The Remixes” van Justice – hij staat niet eens op discogs of wikipedia – dan weer alleen bij de lokale speciaalzaak hier zien liggen (de Waaghals).
  De eerste remixes zijn inmiddels binnen.
  http://soundcloud.com/anthonyatcherley/justice-new-lands-anthony
  Geen idee waar de lijst echt vandaan komt, maar bij 7Digital hebben ze wat favoriete platen van Justice verzameld. http://nl.7digital.com/cms/justice-playlist/justice-playlist-nl.aspx
  In deze radiomix uit 2012 (denk ik) heb ik o.a. Gesaffelstein, Prince en ELO geshazamt. De rest staat in de tracklist.
  http://www.mixcloud.com/alesalles/justice-2-hours-set-in-french-radio-station/
  De band is momenteel aan een nieuw album bezig.

 4. Stonehead

  Aanvulling: voorspelbaar genoeg ligt deze plaat bij de Free Record Shop in de dance-bakken (haha), er staat in het hoesje een fraai voorwoord van Pedro Winter (op de achterkant groot het Justice-kruis met gitaar) en in het Duitse tijdschrift Musik Express is “Audio, Video, Disco” uitvoerig gerecenseerd met vijf sterren en als cd-van-de-maand. Net als †. Misschien moet ik gewoon out of the box denken en eerder zeggen: dit is geen “voor de hand liggend” materiaal voor dj’s. 🙂
  Verder staat er een interview met Justice op http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/45244008
  Ehm, Stonehead bij de FRS???
  🙂
  Soms. Omdat ze als enige op de stations zitten, omdat ze incidenteel goede aanbiedingen hebben en omdat ze de limited editions van grote platenmaatschappijen hebben klaarliggen die je bij de speciaalzaken apart zou moeten bestellen, voordat je weet of die überhaupt de moeite waard zijn.
  Als er een MediaMarkt in Nijmegen had gezeten had ik die overigens om dezelfde redenen ook wel bezocht.
  Overigens heb ik de cd “The Remixes” van Justice – hij staat niet eens op discogs of wikipedia – dan weer alleen bij de lokale speciaalzaak hier zien liggen (de Waaghals).
  De eerste remixes zijn inmiddels binnen.
  http://soundcloud.com/anthonyatcherley/justice-new-lands-anthony
  Geen idee waar de lijst echt vandaan komt, maar bij 7Digital hebben ze wat favoriete platen van Justice verzameld. http://nl.7digital.com/cms/justice-playlist/justice-playlist-nl.aspx
  In deze radiomix uit 2012 (denk ik) heb ik o.a. Gesaffelstein, Prince en ELO geshazamt. De rest staat in de tracklist.
  http://www.mixcloud.com/alesalles/justice-2-hours-set-in-french-radio-station/
  De band is momenteel aan een nieuw album bezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven