Kimball Jamison – Kimball Jamison/ Fergie Frederiksen – Happiness Is The Road

Het moet bij Frontiers een klein paradijsje zijn voor AOR-zangers. Niet alleen staan er tal van goede bands onder contract, er is ook een waslijst aan componisten, muzikanten en producers beschikbaar om voor materiaal te zorgen. En zo kan het gebeuren dat drie zangers van naam tegelijkertijd twee prima albums vol AOR-galmers opleveren.
Kimball Jamison - Kimball JamisonBobby Kimball (Toto, Yoso) en Jimi Jamison (Survivor) kregen songs van erkende songsmeden als Jim Peterik (Pride Of Lions, Survivor), Richard Page (Mr. Mister), Randy Goodrum (Toto), John Waite, Erik Martensson (W.E.T.) en Robert Sall (Work of Art). Voor de muziek werd Mat Sinner ingeschakeld als bassist en producer, die op zijn beurt onder andere gitarist Alex Beyrodt (Sinner en Primal Fear) meenam. Het klinkt als een project waar weinig aan het toeval overgelaten is, en dat is ook zo. Dan nog kan zoiets vreselijk inzakken als niet ieder zijn normale niveau haalt, maar dat is geenszins het geval. Voorspelbaar is het, natuurlijk, maar dat neemt niet weg dat de combi Kimball/Jamison op zich al iets bijzonders is. Qua stijl is het vooral vergelijkbaar met Pride Of Lions, maar dan uiteraard met twee prachtige stemmen. Met songs als “Worth Fighting For” en “Kicking And Screaming” zijn er uitschieters, terwijl de rest van de songs ook zeker niet teleurstelt. Veilig en voorspelbaar, zeker, maar tegelijkertijd wordt moeiteloos een uitstekend niveau gehaald, door alle betrokkenen. Het resultaat is hoe dan ook heerlijk.
Fergie Frederiksen - Happiness Is The RoadFergie Frederiksen (Toto, LeRoux, Radioactive) is van dezelfde categorie als Kimball en Jamison. Een jaar geleden zag het er echter naar uit dat hij ook in de categorie ‘ons voortijdig ontvallen’ terecht zou komen. Er werd leverkanker ontdekt en een operatie had geen kans van slagen. Tijdens de behandelingen die wel mogelijk waren is dit album opgenomen. Het beste nieuws is dat Frederiksen genezen schijnt te zijn, maar bijna net zo goed is het nieuws dat je ook zonder weet van die omstandigheden met plezier naar dit album kunt luisteren. Het titelnummer werd met (alweer) Jim Peterik geschreven, producer was Dennis Ward (Primal Fear), die uiteraard ook in de band zat, net als trouwens de Nederlandse drummer Dirk Bruinenberg (Elegy, Wicked Sensation). Ondanks zijn geschiedenis in Toto zit dit solo-album meer richting Journey en Pride Of Lions, zij het dat de focus logischerwijs voornamelijk op de zang gericht is. Zo nu en dan worden er koortjes ingezet die het een lichte Westcoastfeel meegeven. Als Frederiksen hier één ding laat horen, dan is het wel dat hij nog lang niet uitgezongen is.


mij=Frontiers / Rough Trade

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven