Ricky Koole – Wind om het huis

Ricky Koole - Wind om het huis‘Ik ga muziek maken/zoals Doctor John. Uit mijn mouw schudden/longen uit mijn lijf. Ziel en zaligheid/Want mij zit alles mee, mij zit alles mee.’ En ze voegt de daad bij het woord, zangeres Ricky Koole en haar heerlijke bandje in het nummer “Dr. John”. Geïnspireerd door een concert van de goede dokter, en met hulp van de blazers van Kyteman gaan zangeres en band lekker los op zo’n hinkelend Mardi Gras-ritme. ‘Ik ben een zondagskind’, zingt Koole ook in dat nummer, en daar is geen woord van gelogen. Naast een gewaardeerd actrice (Sonny Boy, series als Verborgen gebreken) maakt Koole ook muziek met haar lief Leo Blokhuis, voor zeer onderhoudende theatershows. Ze stelt met Blokhuis compilatie-cd’s samen, moedert over hun vrolijke peuterzoon en blijkt nu ook nog ‘s uitstekende liedteksten te kunnen schrijven. In het Nederlands, na een aantal albums waarin ze Engelstalige covers zong. Geen voordehand liggende keuze, zeker als je weet dat Ricky het liefst ergens tussen country en soul heen laveert. De Dijk is eigenlijk de enige Nederlandse band die overtuigend Nedersoul brengt. Ik heb me altijd afgevraagd waarom niemand hen navolgde, Koole laat in “De Nacht” (waarvoor ze de muziek leende van Aretha’s zus Carolyn Franklin) horen dat Huub van der Lubbe wel degelijk school heeft gemaakt. Twee liedjes leende ze van Maarten van Roozendaal, waaronder het prachtige “De olielamp”, wat bezoekers van Blokhuis’ en Koole’s theatershow Laagland al eerder kippenvel bezorgde. De Kyteman-blazers stuwen “Regen”, het bewerkte gedicht van J.C. van Schagen, op naar hemelse hoogten, zodat een al te kleinkunsterige valkuil handig wordt omzeild. Het zondagskind is het meest overtuigend in hartebreekliedjes als het al genoemde “De nacht” en het met mooie Hammond-vegen versierde “Net zo lief alleen”. Ook als het Koole niet mee zit, zit het blijkbaar toch mee.


mij=Coolhouse / Bertus

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven