Ryan Adams – Ashes & Fire

Ryan Adams - Ashes & Fire Naar het schijnt is I Speak Because I Can van Laura Marling de inspiratiebron geweest voor Ashes & Fire, het veertiende album in elf jaar van Ryan Adams . Het lijkt een keerpunt in Adams’ carrière. Drugs en drank zijn afgezworen, het rusteloze van voorgaande albums is weg, en na het beëindigen van zijn slepende contract met label Lost Highway Records heeft hij artistieke vrijheid op zijn eigen label PAX AM. De ziekte van Menière, een ooraandoening met klachten als oorsuizen en duizeligheid, dwong hem om rustiger aan te doen en inmiddels is hij getrouwd met actrice/zangeres Mandy Moore. Adams lijkt zijn wilde haren kwijt te zijn en die rust is terug te horen op Ashes & Fire. En dat is een verademing na al die jaren van platen met verschillende stijlen en onrust. Nu heb ik nog nooit een slechte plaat van Ryan Adams gehoord maar in de elf liedjes op Ashes & Fire gaat hij weer terug naar de basis van zijn debuutHeartbreaker. Melancholisch en melodieus zijn de kernwoorden, goed gedoseerd door producer en oude rot Glyn Johns, en versterkt door Norah Jones en echtgenote Mandy Moore wier stemmen prachtig mengen met die van Adams. In deze kleine, breekbare liedjes blijkt eens te meer wat een enorm talent Ryan Adams is en wat mij betreft hoort hij bij de beste zangers van dit moment. Het heeft even geduurd maar Ryan Adams heeft zichzelf hervonden met Ashes & Fire, zonder meer een van zijn beste platen én een van de beste albums van 2011.


mij=PAX AM

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven