Wooden Wand & The Briarwood Virgins – Briarwood

Wooden-Wand_Briarwood.jpgJames Jackson Toth is een bijzonder muzikant. Alsof er niet zoiets bestaat als marketing, verstandig omgaan met wat je opneemt en hoe je dat dan uitbrengt, lijkt het alsof hij maar wat doet. Handvol liedjes klaar? Opnemen en uitbrengen. Hoe? Ouderwetse cassette, cdr, vinyl, volwaardige cd, een compilatie hier, een verzamelaar daar. En als het even kan onder steeds een andere naam. Grosso modo is zijn favoriete terrein dat van de folk. Meestal is het de leipe variant die door geestverwanten als Devandra Barnhart en Akron/Family geëxploreerd wordt, maar voor Briarwood sloeg James Jackson Toth een andere weg in. Onder de naam Wooden Wand – eerder door hem gebruikt – nam hij negen southern rock-achtige tracks op, allemaal beheerst door slide gitaar, slepende solo’s en in een lofi-achtig idioom. Zodat de liedjes niet altijd even af klinken, het geluid hier en daar rammelt, maar elk idee toch mooi tot zijn recht komt. Niet alles beklijft, maar bijvoorbeeld opener “Winter in Kentucky” en “Big Mouth USA” moeten wel hoogtepunten zijn in ’s mans oeuvre. En als dat niet zo is, dan valt er nog een boel te ontdekken in de die enorme berg releases die James Jackson Toth de afgelopen jaren uitbracht.


mij=Fire Records / Konkurrent

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven