Dan Mangan – Oh Fortune

dan_mangan-oh_fortune.jpgEen van mijn grootste ontdekkingen tijdens het afgelopen festivalseizoen was Dan Mangan. Deze Canadees heeft inmiddels twee ep´s en evenveel albums op zijn naam staan. Tot zijn optreden op Haldern Pop was hij voor mij echter een grote onbekende. Hetgeen overigens geheel mijn eigen schuld is, want File Under-schrijver Ludo was duidelijk genoeg over het vorige album Nice, Nice, Very Nice. – Sorry Ludo – Mangans nieuwste schijf Oh Fortune leek me een prima gelegenheid om alsnog aan te haken. Mangan tapt uit heel wat vaatjes. Het begint in – daar komt ie – “About As Helpful As You Can Be Without Being Any Help At All” met een vrolijk folky walsminiatuur met vette blazers. Hierna gaat het er wat basaler aan toe in “How Darwinian”, maar de ronkende gitaar geeft er wel het perfecte rauwe randje aan.Daarna wordt de folkpop van stal gehaald in “Post-War Blues”. En zo kan ik nog wel acht liedjes doorgaan. Het sterke van Mangan is dat hij elk liedje een eigen gezicht weet te geven inclusief – juich, juich – onverwachte wendingen. Ondanks de verscheidenheid aan stijlen van folkpop tot lo-fi klinkt het album toch als een geheel. Oh Fortune zet wat mij betreft de zegetocht van het concert dat ik van hem zag voort en ik heb er een grote kanshebber voor mijn jaarlijst 2011 bij.


mij=Arts&Crafts / Bertus

5 gedachten over “Dan Mangan – Oh Fortune”

  1. Gaat er naar uitzien dat wat mij betreft Oh Fortune de plaat van 2011 is. In 2010 was dat Nice, Nice, Very Nice. Die Dan Mangan doet ergens iets goed 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *