Death – Individual Thought Patterns

Death - Individual Thought PatternsDeath, een van de belangrijkste deathmetalbands en vormers van het genre, is het geesteskind van de in 2001 tragisch overleden Chuck Schuldiner. Waar de band in de jaren tachtig nog vrij eenvoudige deathmetal maakte met voornamelijk teksten over zombies, bloed en gore, werd in de jaren negentig een omslag gemaakt naar meer technisch en melodisch spel in liedjes vol kritiek op de maatschappij. Het vijfde album Individual Thought Patterns uit 1993 is Death’s eerste plaat met notering in de Nederlandse album top 100. Net als voorganger Human is dit album nu in een modern jasje uitgebracht door Relapse, opnieuw gemixt op basis van aanwijzingen die Schuldiner bij latere platen gaf. Dit maakt het geluid echter nog niet perfect: hoewel de overcompressie van het origineel nu een stuk minder aanwezig is, zijn de gitaarsolo’s nu meer naar de achtergrond gedrongen in plaats van dat ze er uit springen. De bas is wat meer naar voren gehaald wat als voordeel heeft dat je beter hoort wat er voor technische hoogstandjes worden afgeleverd, maar als nadeel dat het geheel soms eerder een progmetal- dan een deathmetalfeel krijgt. Op de tweede CD (voor de liefhebber is er nog een derde met allerhande demo-takes) staat een in Duitsland opgenomen live-registratie uit 1993, van twee maanden voor de release van ITP, en ook nog een studio outtake. Deze bonusschijf is een tof extra-tje, hoewel de gitaren helaas wel enigszins ontstemmen in het tweede deel van de – gevarieerde – set. Maar zo kan dat gaan: live en Death.


mij=Relapse

4 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven