Radiohead – The King Of Limbs From The Basement / TKOL RMX 1234567 / TKOL RMX 8

radiohead-the_king_of_limbs_live_from_the_basement.jpgIn februari was The King of Limbs die rare, korte, door Flying Lotus geïnspireerde Radiohead-plaat. Als oude-stijl-liefhebber kon ik er eerlijk gezegd niet veel mee. Ik heb hem grijsgedraaid en moest elke draaibeurt concluderen dat-ie mooier en gelaagder werd, maar het nerveuze geheel en de hiphopconnectie met Flying Lotus trokken me niet zo. Wel drong de betekenis van de titel The King of Limbs tot me door: de verschillende muziekelementen leiden binnen de liedjes allemaal hun eigen leven, zijn zich bewust van elkaar en ontspinnen zich samen tot een ervaring. Dat the king of limbs ook de naam van oude eik in Wiltshire is, soit. De verhalen zijn inmiddels allemaal mooi samengevat op deze fansite. In juni nam Radiohead een live-versie van het hele album plus twee nieuwe songs op onder de naam From The Basement. Die opnames zijn vervolgens in een slakkentempo op tv-zenders uitgezonden en digitaal verschenen. Was het vergelijkbare live-album In Rainbows – From The Basement vooral een fraaie aanvulling, The King of Limbs From The Basement klinkt net als een studio-album en is wezenlijk beter dan de originele plaat. De twee extra liedjes, de schitterende ballad “The Daily Mail” en het meer In Rainbows-achtige “Staircase” passen niet bij de eclectische The King of Limbs-productie maar zijn wél vintage Radiohead qua sound en akkoorden en voor mij een must. Als je “Separator” eenmaal met gitaren gehoord heb, ga je je zelfs ergeren aan het totaal onder de galm bedolven origineel. Ook de live-bewerkingen van bijvoorbeeld “Little by Little” zijn zonder de meest nerveuze percussie veel beklemmender. Tot nu toe gebeurde het alleen met Jónsi’s Go Live, maar ook dit jaar komt er dus een liveplaat in mijn jaarlijstje.
radiohead-tkol_rmx_1234567.pngVoordat ik From The Basement ontdekte, was ik net begonnen aan de twee cd’s met remixes. Het is de eerste keer dat Radiohead een puur remix-album uitbrengt (nadat diverse albums alleen ‘illegaal’ werden geremixed), en het gaat om dezelfde songs die eerder dit jaar waren uitgebracht op 4 LP’s. Ik hoopte dat ze wat melodie, humor of verrassing zouden toevoegen aan The King of Limbs, of juist de schoonheid die ik nu alsnog gevonden heb in de hierboven beschreven “live” plaat, en dat Radiohead die neurotische ritmes juist zou vervangen door iets beters. Als dj draai ik tenslotte bijvoorbeeld al een half jaar de fantastische Altrice-remix van James Blakes “Limit to your Love” [update: stond toen op Soundcloud, is nu weggehaald], dus ik had hoge verwachtingen van de Altrice-remix op TKOL RMX 1234567. Valt dát even tegen. In dit gezelschap van 19 gerenommeerde remixers en producers lijkt iedereen zich vooral ongelofelijk ingehouden te hebben. Als je de kans hebt om je cv te verrijken via Radiohead, moet het kennelijk een zo pretentieus en verantwoord mogelijke remix opleveren in plaats van iets bruikbaars voor de dansvloer. (Of zou de artiest in kwestie anders niet eens geselecteerd zijn?) Dus worstelde ik me letterlijk weken lang door allerlei creatieve beatmakerij heen waar ik achteraf eigenlijk bar weinig tussen vond zitten wat ik over een maand nog een keer zou willen horen. De leukste remixen zijn eigenlijk die waarin – op zijn Modeselektors – Thoms stemgeluid als een instrument of sample wordt ingezet binnen een compleet ander nummer. De Illum Sphere-remix van “Codex” en de Brokenchord-remix van “Give up the Ghost” zijn daar de beste voorbeelden van. Op CD2 staan de eerste remixen waar daadwerkelijk wat zinvolle beats gebruikt worden. Beste remix van het hele project is die van “Lotus Flower” door SBTRKT.
radiohead-tkol_rmx_8.jpgBlawan’s krakende “Bloom” krijgt een lekker machinale feel en in de versies van Objekt en Jamie XX is de meejengelende Thom niet eens meer verstaanbaar (en dezelfde ‘reworked’ remix van Jamie XX is op de aparte digitale TKOL8-remix-EP zowaar enigszins bruikbaar op een dansvloer). Omdat ik cd’s ‘blind’ vanaf een mp3-speler recenseer kan ik zo gauw niet meer terugvinden in welke remix Thoms stem nu zodanig werd versampled dat-ie wat smerige woorden leek te zingen in plaats van de originele tekst, maar dat was eigenlijk het enige echt originele wat ik gehoord heb. Voor de leuke en indrukwekkende remixen zullen we het wederom van de illegaliteit en YouTube moeten hebben.


mij=Ticker Tape / XL Recordings

5 reacties

 1. Stonehead

  Mooi om te zien dat Live From The Basement ook hoog eindigt in de jaarlijst bij de buren.
  http://kickingthehabit.nl/jaarlijst-2011
  Intussen verschijnen op Soundcloud nog allerlei Radiohead-remixes die uiteraard niet op de officiële TKOL-releases staan…
  http://soundcloud.com/bengomori/radiohead-codex-ben-gomoris
  Nadat Radiohead officiële audio van de twee ‘nieuwe’ tracks online gezet heeft, moet natuurlijk gezegd dat ook “Supercollider” niet op TKOL stond.
  http://www.youtube.com/watch?v=9Gm5FZiAeXg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven