The Unthanks – Diversions Vol. 1 (The Songs Of Robert Wyatt and Antony & The Johnsons)

The Unthanks - Diversions Vol. 1 (The Songs Of Robert Wyatt and Antony & The Johnsons)Ik kan me voorstellen dat er nogal wat mensen zijn die totaal niet tegen de stem van Antony Hegarty (u weet wel van Anthony & The Johnsons) kunnen. Om eerlijk te zijn: ik ben ook niet alle dagen van vroeg tot laat in de stemming om te luisteren naar zijn kenmerkende stemgeluid. Terwijl ik zijn liedjes an sich juist wel uitstekend kan waarderen. The Unthanks helpen mij een handje. Op Diversions Vol. 1 horen we de twee zusjes samen met hun begeleiders zes liedjes van de hand van Hegarty spelen die ze opnamen tijdens twee concerten in de Londense Union Chapel eind vorig jaar. En als bonus krijg je er nog negen uitvoeringen van liedjes van ex-Soft Machine Robert Wyatt. De twee dames lieten op hun reguliere studio-albums al horen dat het puike cover-tantes waren van onder andere liedjes van Tom Waits en King Crimson, en op Diversions Vol.1 slagen ze hier ook met vlag en wimpel in. Volgens pianist Adrian McNally begon het als een silly idea, maar ik zou het graag een puik idee willen noemen. Soms levert dat wel curieuze wendingen op. Zo zingen nu dus echt twee zusjes “You Are My Sister”, terwijl dat op I Am A Bird Now een samenzang was van Hegarty met Boy George. Het past echter uitstekend hier. De liedjes van Robert Wyatt ken ik wat minder goed dan die van Antony & The Johnsons, maar wat opsnorwerk leerde me al snel dat The Unthanks ook deze songs zeer liefdevol hebben behandeld. Ze staan misschien wat verder af van de originele versies (waarvan er tot mijn verbazing een geschreven bleek door Anja Garbarek) en zijn onbekender, maar ze worden wel op prachtige wijze gebracht. Met wat mij betreft als hoogtepunt “Sea Song”, dat een stuk intenser is dan de eerdere studioversie van het Rachel Unthank and The Winterset album The Bairns. De heren waren zelf overigens ook onder de indruk van wat de zusjes van hun liedjes maakten. Robert Wyatt zei: ‘Quite simply, Antony & The Johnsons and I have been blessed by angels.’ Ik kan me daar alleen maar bij aansluiten.


mij=Rough Trade / Konkurrent

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven