Jamie N Commons – The Baron EP

Jamie N Commons - The Baron EP Aan het begin van elk jaar maakt de BBC een lijstje met grote muziekbeloftes voor het komende jaar, BBC Sound Of. Dat de voorspellingen van de omroep niet uit de lucht gegrepen zijn, bewijzen artiesten als Adele en Mumford & Sons die al eerder op deze lijst stonden en daarna wereldwijd doorgebroken zijn. Op de lijst van 2012 staat onder andere de zanger Jamie N Commons. Nu zou ik deze naam meteen weer vergeten zijn, ware het niet dat laatst op Pinguin Radio, de non-stop voortzetting van het ter ziele gegane KINK FM, een nummer voorbij kwam wat me echt opviel. Het was “The Preacher” van deze Jamie N Commons, een bluesrocksong die deed denken aan een combinatie van Nick Cave en 16 Horsepower. Het wordt gezongen door een man met een ruige stem waarbij je een persoon verwacht die een leven vol sigaretten en drank achter de rug heeft en er nog steeds wel raad mee weet. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik er achter kwam dat deze zanger pas 22 jaar is. Commons is geboren in Bristol maar woonde vanaf zijn zesde jaar in Chicago waar hij aangestoken werd door de blues. Wanneer hij 16 is, keert hij terug naar Engeland en in Londen neemt hij in 2011 zijn debuutplaat The Baron EP op. Inderdaad, een ep, dus slechts 5 nummers die bij elkaar maar een kwartier duren. Maar in die vijftien minuten overrompelt Commons me met intense bluesrocksongs.”The Preacher” bouwt naar bloedstollende climaxen toe, “Nina” is een lekkere bluesrocksong met mondharmonica en hammondorgel, “Now Is Not The Time” en “Hold On” hebben gospelinvloeden en in “Lola” doet Commons het iets rustiger aan. Jamie N Commons mixt op The Baron EP het beste van gospel, country, blues en (southern) rock en laat horen dat hij een talent is naar wiens volwaardig album ik reikhalzend uitkijk.


mij=LuvLuvLuv

4 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven