Moss – Ornaments

moss-ornaments.jpgZe kwam mij een beetje mijn neus uit dat Moss. De laatste plaat heb ik veel te vaak gedraaid en in het live-circuit was er geen ontkomen aan. Mooier dan hun optreden op Lowlands 2010 kon het bijna niet worden. Vorig jaar moesten we het doen met een album van het In A Cabin-project Tika waar hun voorman Marien Dorleijn aan deelnam. Gelukkig heeft hij niet al zijn kruit verschoten en is er nu het derde album Ornaments. Hier neemt Moss verder afstand van de gitaarband die ze ooit was en hoe into-the-gitaarbandjes ik ook ben: ik vind het prima. De ritmische kant wordt verder uitgebouwd en ook de synthesizers gaan tekeer alsof er nooit seventies (Eno) en eighties (Talk Talk/O.M.D) geweest zijn. Ik durf wel te stellen dat dit hun beste album tot op heden is. Waren er op de vorige nog wat mindere songs, hier kan ik ze niet ontdekken. De gevoelige snaar wordt geraakt in een liedje als “Tiny Love” , het dansbare in “Ornament”, het opzwepende in “Spellbound” en het vrolijke in “The Hunter”. Knap om ondanks de diverse invalshoeken toch de sfeer vast te houden. Ornament is zo´n versiering die het leven prettig maakt en wat mij betreft wel de definitieve doorbraak mag worden van een band die zichzelf wederom opnieuw uitgevonden heeft.


mij=Excelsior / V2

6 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven