SX

Als ik Stefanie Callebaut een half uurtje na haar optreden voor een uitverkochte zaal tref is ze de rust zelve, althans zo komt het over. De energie die de frontvrouw van SX op het podium met nummers als “Black Video” en “Godspeed” overbrengt is inmiddels weggeëbd.
SX
Black Video
Ongeveer een jaar geleden was er ineens het nummer “Black Video” van een band uit Kortrijk. Weinig mensen hadden er al van gehoord maar de song die zo uit het repertoire van Beach House leek te komen overspoelde de etherfrequenties in ons buurland. Stefanie vertelt me dat het voor hen zelf eigenlijk ook wel een verrassing was. ‘Studio Brussel heeft ons in januari van het net geplukt en daarna is het zo een beetje geëxplodeerd voor ons.’ Vervolgens werd de band jaarwinnaar van Vi.be On Air waardoor ze een livesessie mochten spelen op Studio Brussel. Voor SX dus geen deelname aan een Humo’s Rock Rally waar veel Vlaamse bands normaal toch opgepikt lijken te worden. ‘Dat was eigenlijk wel cool.’ Een beetje verontschuldigend: ‘We hebben daar zelf niets voor hoeven te doen, behalve natuurlijk wel “Black Video” moeten schrijven. Maar we hebben ons niet voor een wedstrijd hoeven in te schrijven of al die stress gehad. Het is allemaal heel natuurlijk gegaan, waar we erg blij mee zijn en we hopen dat dat altijd zo blijft gaan. Ook in de andere landen die daarna volgden hebben we nooit iets hoeven te pushen. Laat het maar allemaal natuurlijk gaan en op het gemak. We hebben zelf nu iets van, oké we hebben “Black Video”, maar we gaan nog dingen maken die beter zijn. Alles is nu gebaseerd op één nummer eigenlijk.’


mij=Interview: Nathalie
Stefanie zelf is niet helemaal onbekend in Vlaanderen want op zeventienjarige leeftijd deed ze mee aan Star Academy. Al laat ze meteen weten dat ze daarvandaan eigenlijk vooral meenam wat ze niet wilde. 'Ik heb er ook uit geleerd dat als je je ding volgt en verder blijft doen het wel goed komt. Ik wil gewoon muziek maken en de meeste talentenjachten op televisie hebben toch net iets minder diepgaande verwachtingen. Voor mij was dat eigenlijk een wedstrijd die om dans ging. Ik heb heel lang gedanst en het ging mij om dans en zang samen. Het was niet zomaar enkel en alleen een zangwedstrijd, want het was eigenlijk ook nooit de bedoeling geweest om zangeres te worden. Op dat moment wilde ik vooral gaan dansen. Ik ben er wel blij mee dat ik op zo een vroege leeftijd al beseft heb wat ik wilde, door aan zoiets mee te doen. Ik was toen ook wel al veel in bandjes aan het zingen maar ik besefte dat ik nog ongelofelijk veel moest leren en ben jazz gaan studeren aan de Jazz Studio in Antwerpen. En nu studeer ik daar soul, dus ondertussen heb ik me wel goed verdiept in het muziek maken', aldus een lachende Stefanie.
De andere bandleden Benjamin Desmet en Jeroen Termote liep ze daar echter niet tegen het lijf. 'We zijn eigenlijk allemaal een beetje samen opgegroeid, in dezelfde vriendenkring, omgeving, op café, bandjes onder elkaar en vandaaruit zijn we samen muziek beginnen te schrijven en is SX geboren.' Hoe de nummers ontstaan dat verschilt nog wel per song, zo laat Stefanie weten. 'Soms ontstaan ze uit jams tijdens de repetitie, soms ontstaan ze in de studio. Het komt voor dat ik met een zanglijn kom of Benjamin met een gitaarrif of synth patch. Het is nooit een zelfde manier eigenlijk. Het groeit eender waar door eender wie en dan werken we samen verder. Al komt het ook voor dat iemand van ons al een hele song afheeft.'
SX
Plaat onderweg
Die volledige songs zouden inmiddels al op een EP terecht gekomen moeten zijn als we diverse berichten mogen geloven en een album zou begin volgend jaar moeten uitkomen. Maar als ik daar een vraag over stel dan blijkt dat het nog even gaat duren met die plaat. 'Omdat het eigenlijk allemaal zo snel gegaan is hebben we gewoon geen tijd gehad. Voor ons is het heel belangrijk als we een EP of album uitbrengen dat we de maanden ervoor in onze cocon kunnen kruipen en geen optredens of niets doen. Dat we echt in de kelder in ons creatief nest kruipen en tot nu toe hebben we dat absoluut niet kunnen doen. We hebben wel al veel geschreven tussen de optredens door en na deze tour gaan we vanaf januari drie maanden proberen te focussen op het album of een EP. Dat hangt dan weer af met welke platenmaatschappij we in zee gaan en wat die voorstellen. We willen eerst zelf onze muziek maken en dan zien we wel. Maar ondertussen is Eurosonic er ook alweer bijgekomen dus die drie maanden opsluiting gaan we alweer niet halen.'
Authenticiteit
De inspiratie voor hun muziek haalt de band uit een goed verhaal. 'Horen, zien, lezen het maakt ons niet uit vanwaar het vandaan komt, we halen inspiratie uit verhalen. We zijn alle drie wel mensen die ons graag verdiepen en zo een paar maanden blijven hangen in bepaalde dingen. Ik denk dat dat ook onze kracht is omdat we heel graag op onderzoek uitgaan naar vanalles en nogwat. We creëren een beetje onze inspiratie zelf daardoor.' Of de behoorlijke set die SX inmiddels speelt terug te beluisteren is op hun plaat daar is nog geen beslissing over genomen. 'Er zullen wel nummers op het album staan die we nu al spelen maar we hebben zodanig veel materiaal liggen dat we eigenlijk nog niet weten welke nummers erop komen en welke niet. Het hangt ervanaf naar welke hoek we de komende maanden evalueren.' De band leek eerder op de avond in een volledige trance te zijn tijdens hun optreden maar toch krijgen ze het voor elkaar om het publiek helemaal mee te krijgen. Als ik Stefanie vraag of dat iets is waar ze bij stilstaan of dat het spontaan zo ontstaan is beaamt ze het laatste. 'Ik denk dat als je iets probeert te creëren dat niet echt is en dat niet uit jezelf komt het niet werkt. Dat is echt het belangrijkste bij ons dat we onszelf zijn, ook op het podium. You hate it or you love it. We care but we don’t care. En dat werkt blijkbaar wel. Het ligt natuurlijk ook aan waar we spelen en de sfeer. Tot nu toe zijn we vooral gewend in kleinere venues te spelen, dus heel intiem waar het publiek vlak op je neus staat en dan kun je echt wel erin kruipen, dan trek je ze mee.'
Mijn vermoeden is dat het ook voor een deel aan haar krachtige stem ligt dat het publiek overwonnen wordt. Een stem, die zoals ze al eerder liet optekenen, inmiddels een aantal jaren geschoold wordt. Maar die technieken die ze daar leert probeert ze toch niet teveel aan te boren, zo bekent Stefanie. 'Al die jaren dat ik nu studeer heb ik elke dag tegen mijzelf gezegd, laat je niet vangen en ga niet teveel mee in de techniek en dergelijke. Omdat ik vind dat het zeer belangrijk is dat ik altijd grenzen blijf opzoeken in mijn stem en dat leer je niet door techniek, dat moet je ergens anders gaan halen. Het is wel zo dat mijn stem zich stilaan begint te vormen. Eindelijk,' zo verzucht ze, 'want ik heb lang als een klein meisje geklonken. Dat komt ook wel door scholing, maar ook door de constante zoektocht van mezelf. Ik heb mijn grens opgezocht, zoals we dat ook met onze muziek proberen te doen.'
'We brengen alle drie iets mee in SX. Benjamin heeft filosofie gestudeerd wat ook heel goed is, zijn inbreng in de muziek, dat filosofische zig zangt duidelijk rond. En Jeroen heeft camera gestudeerd, dus die is heel beeldend bezig. We matchen alle drie goed met onze eigen talenten en dat vult elkaar goed aan.' 'We hebben zelf de eerste video gedraaid en dat zal in de toekomst ook zo blijven. Voor ons is het zeer belangrijk dat we authentiek zijn tegenover onszelf en we ons eigen ding doen en dat beeldende is ook heel belangrijk dus wij proberen alles zo dicht mogelijk bij onszelf te houden, dus ook de videoclips. We hebben nog geen tijd gehad om ons met het visuele bezig te houden tijdens de optredens, maar als de plaat er is dan gaan we een volledige goede show in elkaar steken.'
SX
Wij houden van echte mensen
Het samenwerken met andere artiesten is een weg die de band in de toekomst meer wil bewandelen. Zo werd er al samengewerkt met kunstenares Nathalie Vanheule, waarbij SX de muziek voor een kunstvoorstelling schreef en in Parijs, Nice en de UK live op haar expositie speelde. 'Voor ons is dat zeer interessant op met artiesten samen te werken die iets anders doen dan muziek maken, omdat wij geïnspireerd worden door hen en wij inspireren hen dan weer. Het is een hele andere setting om op een expositie te gaan spelen, we willen dat zeker nog meer gaan doen, al zal het niet voor meteen zijn.' Op muzikaal gebied werden ze al gevraagd om als voorprogramma van Das Pop, Goose en dEUS (de tour naar Duitsland, Italië, Oostenrijk en Zwitserland begint de dag erna, red.) op te treden. 'Voor ons zal dat een hele goede leerschool zijn. We hebben wel al veel in het buitenland gespeeld dit jaar maar nooit weken aan een stuk, dat we elke dag moeten spelen en iedere dag ongelofelijk veel kilometers moeten maken. Het zal wel vermoeiend zijn denk ik. 15 shows en één day off en ongeveer 9000 kilometer dus dat wordt spannend, lastig maar heel leerrijk.' Een week geleden stonden ze ook nog op de Radio 1 sessies als gast van Gorki. 'Het is super dat mensen in ons geloven en het potentieel zien en ons dan ook helpen een niveau hoger te geraken. We zijn ongelofelijk dankbaar en gelukkig dat we die kansen krijgen. Sowieso kijken we op naar bijvoorbeeld een Gorki. Als wij ooit songs kunnen schrijven zoals die ze kan schrijven dan zijn we gelukkig. En dat is ook een echte, hé. Wij houden van echte mensen.'
Als laatste vraag ik Stefanie nog of ze zich in Antwerpen ongerust moeten gaan maken over hun status als de muziekstad in Vlaanderen aangezien plaatsen als hun eigen Kortrijk het over lijken te nemen als broedplaats van talent (met ook Goose, Balthazar en Ozark Henry). 'Goh dat weet ik niet. Kortrijk is maar een kleine stad, maar ik denk dat dat ook juist de sterkte is. Er zit ongelofelijk veel talent maar er zijn er ook weer niet heel veel en daardoor trekt iedereen elkaar omhoog en helpen we elkaar. Je zit daar niet in een zee vol vissen, het is een goede scene en atmosfeer. Of het het nieuwe Antwerpen aan het worden is dat weet ik niet maar het bruist er wel. Door instellingen als De Kreun die jonge bands helpt zit het gewoon goed. Wij voelen er ons alleszins goed.'
SX staat 12 januari op Eurosonic en wie weet brengen ze het nummer “Pearls” wel ten gehore. Dat nummer ging eerder op de avond live in première en liep nog niet helemaal perfect, zo laat de zangeres nog even weten. 'Maar we gaan het blijven spelen totdat het dik in orde is', aldus Stefanie Callebaut.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven