Guido Belcanto – Een Man Als Ik

Guido Belcanto - Een Man Als IkDe toevoeging ‘With strings’ was in de jaren zestig en zeventig doorgaans alles behalve een aanbeveling. ‘With strings’ stond gelijk aan aan ‘Gepolijst’. De muziek droop als het ware de kamer binnen, vooral platen van jazzmuzikanten knapten er doorgaans niet van op. Dat de Vlaamse zanger Guido Belcanto pas nu, na een carrière die twee decennia omspant, in de rug wordt gesteund door een strijkerssectie, is evenwel verheugend. Ten eerste passen violen en celli heel goed bij zijn schurende Vlaamstalige chansons, ten tweede staat ‘With strings’ al lang niet meer voor de bak glijmiddel van voorheen. Al bij openingsnummer “De zonde die ik nooit begin” krijg je eerder beelden van een door Ennio Morricone gescoorde wild-westfilm dan, zeg, Barry White-achtige slaapkamertaferelen. Hulde voor Koen Tote, die de arrangementen schreef, en op piano en mellotron ook meespeelde.
Zag Belcanto er op de hoes van zijn vorige plaat Ik zou mijn hart willen weggeven nog uit als een uit een composthoop opgerezen zwerver, nu heeft hij een kek pak aan, en een fonkelende, spottende blik die we ook van Nick Cave kennen. Ook dat misstaat ‘m niet. Wat thematiek betreft is er weinig veranderd, Guido bezingt de zelfkant, gebroken harten en jaloezie. Soms vanuit de eerste persoon, soms in een vorm van een sprookje, zoals in de Lee Hazlewood-cover “Toverdrank” (“Summer wine”), met gastzang van An Pierlé. Over een man die van zijn zilveren Cadillac wordt beroofd door een bevallige boze heks met een, ja, toverdrank. Het is niet de enige cover (Bob Dylan wordt ook twee keer vertaald), het is wel een van de beste liedjes op de plaat. Het sprookje wordt in de handen van Guido en An, en dat pak strijkers natuurlijk, een meeslepende mythe – het is volkomen begrijpelijk dat Belcanto valt voor de verleiding van Pierlé. Terwijl het ook iets koddigs heeft.
En dat is nou net de kracht van Guido Belcanto. Er valt ondanks de ellende altijd wel wat te grinniken. Zonder dat het dijenkletsen wordt. ‘Een man als ik ontmoet je niet elke dag’, zingt-ie. En zo is ’t.


mij=Top Notch / Universal

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven