The Nits – Malpensa

Nits - MalpensaTijdens het Oerol festival van 2009 speelde Nits-drummer Rob Kloet drums in een heel klein huisje. Nu, op het jongste album van de Nits, speelt hij drums uit een heel klein doosje. Voorgeprogrammeerde ritmes en drumloops dus. Inderdaad, da’s wel even schrikken. Ook het toetsenwerk van Robert Jan Stips laat meer piep-kraak-bliep horen dan akkoorden of solo’s. Als we dan ook nog zanger Henk Hofstede door een vocoder horen zingen is de boodschap duidelijk: de Nits zijn er wederom in geslaagd iets te produceren dat zelfs hun trouwste volgers zal verrassen. Dit zorgde er dan ook voor dat ik het even niet goed wist te vinden met deze cd. Maar gelukkig kunnen we nu – na een week intensief luisteren, wegleggen en weer opnieuw luisteren – prima door één deur. Af en toe kijken we elkaar nog wat onwennig aan. Dan verbaas ik me bijvoorbeeld over de Kraftwerk-invloeden op “Schwebebahn”, of over de minutenlange instrumentale improvisatie op “Bad Government and it’s Effect on Town and Country”. Toegegeven: het vergde wat geduld en afstand om Malpensa dichtbij te laten komen. Maar zeg nou zelf: als de Nits het aandurven om open te staan voor nieuwe wegen, wie ben je dan als luisteraar dan om dat niet ook te doen? Wat het hen én hun publiek heeft opgeleverd is een prachtig nieuw blad aan een steeds kleurrijker wordende boom.


mij=Werf Records

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top