BLK /wBear / Ginga

BLK /wBear - Sorry About Your (Remixes)Sorry About Your (Remixes) meldt het toffe Engelse label Front & Follow, en dat is ze geraden. Begin vorig jaar vroegen ze ondergetekende om een remix van Yonokiero, en bij inlevering toonde men zich zeer enthousiast. Een release zou in het najaar volgen. En wat belandt er nu op mijn bureau? Een remix-plaat van een kwartiertje, waarop slechts één artiest met het werk van diezelfde betrekkelijk alledaagse indiefolkers van Yonokiero in de weer gaat. (En dat is niet uw recensent, dan zou dit stukje tikken helemaal een stunt zijn…) Zonde. Maar goed, het kan nog veel erger, labels verdwijnen ook maar al te vaak 'in het niets'. BLK /wBear zeeft de folk (en nagenoeg alle gitaarakkoorden) uit de liedjes van Yonokiero, waarna slechts flarden van vroegere melodieën op synths en strijkers resten. Deze dark ambient is op zijn sterkst in de opener “Case Jr”, met mysterieuze damesvocalen en een zuchtende klarinet. Ook de slottrack “Blue Apples”, waar de gitaarpatronen klinken alsof Scanner op een oude isdn-modem inlogt, zorgt voor aanvaarding van de excuses.
Ginga - They Should Have Told UsBehalve dat hun release onderaan de stapel was beland, én de vergelijkbare hoes, weet ik even geen bruggetje te leggen naar They Should Have Told Us, van Ginga. (Alhoewel, die titel…) Ginga speelde vorig jaar op het Festival aan de Werf, op een avond met Blaudzun. Ze opereren in dezelfde hoek als de zingende b(a)ard. Folkliedjes gebracht als heuse anthems. En stijl die het goed doet sinds de doorbraak van Arcade Fire. Recent schakelde bijvoorbeeld ook Shearwater niet onverdienstelijk op die modus over. Ginga is een gemêleerd gezelschap, met leden uit Oostenrijk, België en Engeland, wat misschien als verklaring kan dienen voor de geboden variatie. In de huppelende openingsfase is de groep in liedjes als “This Is Happening” en “Final Call” net als de Hungry Kids Of Hungary op zoek naar een britpophit op MTV. Later gaat men met wat meer Belgisch de diepte in. Muzikaal hoef je de band niks meer te vertellen. Op gebied van de lead vocalen kan zeker in de wat rustigere liedjes nog wel wat winst worden geboekt. Gezwabber en indie-ongeinteresseerd geneuzel zijn hier niet gewenst, gaarne continu luid en duidelijk articuleren.


mij=Front & Follow & Monkey/ 2G /Rough Trade

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven