Great Mountain Fire – Canopy

Great Mountain Fire - CanopyLaat ik eens een recensie met twee korte verhaallijnen maken. Gisteren is namelijk Eric Cortons nieuwe geesteskindje www.cortonville.com gestart, dat helemaal draait om het promoten van de muziek die hij goed vindt, en verder niks. En ik heb een heerlijk Belgisch gitaarbandje te tippen. Great Mountain Fire is een frisse kruising van Metronomy met Two Door Cinema Club, maar dan dus uit Brussel, met lekker nasale samenzang, en alleen al “Late Lights” verdient het om net zo'n hit te worden als de singles van Foster the People. De band staat op het fijne Rotterdamse festival Motel Mozaique komend weekend, net als Torre Florim van De Staat. Nou: een keer raden welke band van die twee wél aandacht krijgt op Cortonville. We mogen blij zijn dat De Staat dankzij Corton zo groot is, maar je kunt je afvragen of een Destine of een Andrew WK of dit Groot Bergvuur er ooit aan de beurt komen. Wat neemt die hele site zichzelf vreselijk serieus, eigenlijk, met zijn hypermoderne tabletlayout en dan toch al die aandacht voor rockistische vinylshit allemaal. Je ziet de baardige getatoëerde bezoekers al zitten met hun iPad, gezellig op de bank met een biertje. Is het hele verschil tussen Cortons zogenaamd authentieke rawk en de vele indie die ook op Motel Mozaique staat niet gewoon dat je als muzikant ook gewoon lol mag hebben in je muziek? Dat je achterin een auto akoestisch een nummer speelt? Want dat heeft een band als Great Mountain Fire dus echt perfect begrepen; hoe je géén smaakpolitie hoeft te spelen en allerlei gekke percussie dus gewoon kan in een liedje. Hoe het lichte van pakweg de Customs met het gejaagde van dEUS combineert. Hoe je gewoon van meerdere dingen kunt houden. Laat alle bloemen bloeien. En ik wens Cortonville dus veel succes met zijn muzikale tunnelvisie.


mij=PIAS

9 reacties

 1. Bram Versteeg

  Stonehead,
  Cortonville is niet opgezet om ALLES te recenseren, maar uit te lichten wat Eric zelf tof vindt. Net als legio mensen die een blog opzetten om hun mening de wereld in te helpen. Eric’s mening wordt door veel mensen een warm hart toegedragen en hij miste zelf een plek waar hij een vuist kon maken voor muziek waar hij achter staat. Die plek had hij op de radio wel, en nu dus weer met Cortonville.
  Iedereen is vrij om ergens z’n mening over te ventileren, maar ik denk dat je Cortonville vanuit een verkeerd perspectief bekijkt. Om eerlijk te zijn klink je meer als iemand die in een bandje speelt en niet de aandacht van Eric hebt gekregen die je in je eigen ogen wel verdiende.
  Dat je dit ogenschijnlijk hebt geschreven in een vlaag van verstandsverbijstering, blijkt voor mij wel uit de misplaatste vergelijking tussen de lol in het muziekmaken die ‘de vele indie op MM’ in jouw ogen wel hebben en die ‘Cortons zogenaamd authentieke rawk’ zou missen. Als er één muziekstijl echt te serieus genomen wordt lijkt me dat wel indie. En Rocco (De Staat) die met zijn hoofd een claxon bediend, dat is inderdaad de serieusheid zelve…
  Grts, Bram

 2. Stonehead

  Oke, daar kan ik inkomen. Maar die Peter Pan Speedrock-vormgeving en zo’n Corton Collection dan zeg! Metallica, Foo Fighters, veel veiliger kan het allemaal niet… Waar zijn die nieuwe getalenteerde bands dan? Mag! Het! Wat! Spannender!

 3. Bram Versteeg

  Het is pas één dag online, dus ik denk dat Eric de albums die er sowieso op gaan komen alvast heeft geplaatst. Ik ben het met je eens dat de nadruk inderdaad mag komen te liggen op nieuwe content, maar ik twijfel er niet aan dat dat gaat gebeuren.

 4. Bas

  Die site is nog niet eens 1 dag online man. Ik ben er net even doorheen gelopen. En ik zie overal knoppen om te delen, te reageren, nummers te uploaden, ik kan zelfs een demo opsturen van mijn band. Wat nou tunnelvisie? Waarom schrijf je hier zo’n zuur stuk? Stuur gewoon de platen in waarvan je vind dat ze gedraaid moeten worden. In plaats van afzeiken kun je ook suggesties doen toch? Daar schiet je meer mee op dan zo’n zuur huilie-huilie stukkie hier.

 5. Ach, ik behoor sowieso niet tot de doelgroep voor Cortonville, maar ik ben in elk geval blij dat hij de verleiding heeft kunnen weerstaan bij de Corton collectie platen van bij wijze van spreken vorige week prompt tot klassieker uit te roepen, zoals afgelopen jaar bijvoorbeeld met The Black Keys gebeurde. Bram’s opmerking “Als er één muziekstijl echt te serieus genomen wordt lijkt me dat wel indie” is in dat kader hoopgevend.

 6. Stonehead

  Stonehead,
  Cortonville is niet opgezet om ALLES te recenseren, maar uit te lichten wat Eric zelf tof vindt. Net als legio mensen die een blog opzetten om hun mening de wereld in te helpen. Eric’s mening wordt door veel mensen een warm hart toegedragen en hij miste zelf een plek waar hij een vuist kon maken voor muziek waar hij achter staat. Die plek had hij op de radio wel, en nu dus weer met Cortonville.
  Iedereen is vrij om ergens z’n mening over te ventileren, maar ik denk dat je Cortonville vanuit een verkeerd perspectief bekijkt. Om eerlijk te zijn klink je meer als iemand die in een bandje speelt en niet de aandacht van Eric hebt gekregen die je in je eigen ogen wel verdiende.
  Dat je dit ogenschijnlijk hebt geschreven in een vlaag van verstandsverbijstering, blijkt voor mij wel uit de misplaatste vergelijking tussen de lol in het muziekmaken die ‘de vele indie op MM’ in jouw ogen wel hebben en die ‘Cortons zogenaamd authentieke rawk’ zou missen. Als er één muziekstijl echt te serieus genomen wordt lijkt me dat wel indie. En Rocco (De Staat) die met zijn hoofd een claxon bediend, dat is inderdaad de serieusheid zelve…
  Grts, Bram
  Oke, daar kan ik inkomen. Maar die Peter Pan Speedrock-vormgeving en zo’n Corton Collection dan zeg! Metallica, Foo Fighters, veel veiliger kan het allemaal niet… Waar zijn die nieuwe getalenteerde bands dan? Mag! Het! Wat! Spannender!
  Het is pas één dag online, dus ik denk dat Eric de albums die er sowieso op gaan komen alvast heeft geplaatst. Ik ben het met je eens dat de nadruk inderdaad mag komen te liggen op nieuwe content, maar ik twijfel er niet aan dat dat gaat gebeuren.
  Die site is nog niet eens 1 dag online man. Ik ben er net even doorheen gelopen. En ik zie overal knoppen om te delen, te reageren, nummers te uploaden, ik kan zelfs een demo opsturen van mijn band. Wat nou tunnelvisie? Waarom schrijf je hier zo’n zuur stuk? Stuur gewoon de platen in waarvan je vind dat ze gedraaid moeten worden. In plaats van afzeiken kun je ook suggesties doen toch? Daar schiet je meer mee op dan zo’n zuur huilie-huilie stukkie hier.
  Het enige dat ik op die site zie, is dat de vorm weer boven de inhoud gaat. Wat een drukte. Daar is toch niks te vinden?
  Ach, ik behoor sowieso niet tot de doelgroep voor Cortonville, maar ik ben in elk geval blij dat hij de verleiding heeft kunnen weerstaan bij de Corton collectie platen van bij wijze van spreken vorige week prompt tot klassieker uit te roepen, zoals afgelopen jaar bijvoorbeeld met The Black Keys gebeurde. Bram’s opmerking “Als er één muziekstijl echt te serieus genomen wordt lijkt me dat wel indie” is in dat kader hoopgevend.
  Mooie sfeervideo bij “It’s alright” in de lijn van Gotye:
  https://www.youtube.com/watch?v=aXQt_rFhUK0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven