Madonna – MDNA

madonna_mdna.jpgIn waarde ouder worden, zo omschrijven ze het in Duitsland als Tina Turner of Mick Jagger optreden (zie het boek “Music is my Boyfriend” door de overleden popjournalist Martin Büsser). Hoewel er al drie generaties met popmuziek zijn opgegroeid lijkt er verder geen enkel apart hokje voor oude muzikanten te bestaan. Conor Oberst wedijvert net zo met Bob Dylan en Neil Young als dat Rihanna en Lady Gaga wedijveren met Madonna en Kylie Minogue. Je kunt de muziekindustrie hooguit verwijten dat die zich teveel richt op de jeugd, terwijl juist die momenteel nauwelijks muziek koopt. Welke grens ligt er eigenlijk nog aan het marginaliseren van je eigen rol op een plaat, als artiest? Minogue, Madonna, het is enkel een merkje waaronder anderen hun werk mogen uitbrengen. De albums van Minogue liggen momenteel voor €3 het stuk in de ramsj. Zoals de verkoopaantallen op Wikipedia al voorspelden, kon Madonna alleen nog maar scoren met een elektronische plaat. Dus werd haar nieuwe plaat MDNA er zo een, het verplichte stukje kansloze dubstep zit dit keer in “Gang Bang”. Doorgaans heeft Madonna een prima smaak in het uitkiezen van trendy producers, maar MDNA is een ordinaire verschrikking geworden. De producers die ze dit keer het werk laat doen – Martin Solveig, Benny Benassi, William Orbit, enzovoort – leveren enkel stijldoordrukjes af. De meest gewaagde sound hoor ik nog op “Best Friend” (CD2). Ooit was het een zekerheid dat een Madonna-leadsingle alle andere zomerhits per direct wegvaagde. Vergeet dat ook maar. “Give Me All Your Luving” slaagt er absoluut niet in, “Girl Gone Wild” is niks, “Love Spent” lijkt teveel op eerder werk. Staan er dan misschien nog interessante albumtracks op? Die hadden de vorige platen wel, dat was de klasse van 'Madonna' als merk. Nou: MDNA kun je integraal afschrijven, al zijn sommige fans blij met “Masterpiece”, het enige stukje Madonna op deze plaat. Zou het de reden zijn waarom Madonna wederom zo uitvoerig excuses in haar teksten aanbiedt, in plaats van dat ze nog iets te melden heeft? Vooral dat genante “I fucked up” op CD2, een niemandalletje van een ballad trouwens. Je zult toch maar fan van Madonna zijn, zeg. Zo'n kutplaat als deze in je kast moeten zetten en dan op nu.nl moeten lezen dat ze wanhopig probeert aandacht te trekken door het gooien van een taart, of door het lonken naar zo'n andere gevallen ster (Britney Spears). De aandacht afleiden van al die mooie platen die wél oren verdienen. Madonna is een drug geworden, en wel eentje die de muziekwereld grondig verziekt.


mij=Interscope / Universal

37 reacties

 1. guy

  Degene die deze recensie heeft geschreven heeft weinig verstand van populaire dansmuziek of van Madonna in dit geval. Wie haar loopbaan al geruime tijd volgt weet dat zij nooit een slecht album aflevert. M.D.N.A. is een coherent album geworden waar popprinsesjes als Gaga en Rihanna nog een puntje aan kunnen zuigen. Vrolijke radiopop wordt afgewisseld met harde beats en ballads waarbij ze controverse(Gang Bang) en ironische verwijzingen naar zichzelf niet schuwt. Wereldwijd krijgt het album lovende kritieken en staat het op de eerste plaats. En waardig ouder worden? Ik denk dat Madonna de enige is die het begrepen heeft. Als 53 jarige heeft zij niets meer te bewijzen en wordt ze afgestraft omdat ze weigert ouder te worden. Ze blijft jong van geest en dat vertaalt zich in haar muziek. Terwijl wij dikker en grijzer worden overleeft deze dinosaurus van de popmuziek ons allemaal en doet ze anno nu wat ze de afgelopen dertig jaar ook deed: ons entertainen op een wijze die alleen Madonna kan. Ze is al jaren de meest succesvolle vrouwelijke artieste en het einde is nog lang niet in zicht.

 2. guy

  Madonna heeft ook nooit een slecht album afgeleverd en ik adviseer je om eens een muziekblad te lezen. Alle Madonna albums kregen goede waarderingen. En i.p.v. slechts dingen uit mijn stuk te benadrukken zou je misschien de hele strekking eens goed moeten lezen. Of is deze belachelijke recensie door jou geschreven? Dat zou een hoop verklaren namelijk

 3. Poepoepoe, meneer Guy heeft heel wat noten op zijn zang. Terwijl je niets meer bent dan een fanboy: nul kritiek op je idool accepteren en als die kritiek toch komt de kwaliteiten van de schrijver in twijfel trekken, in plaats van daar onderbouwd op in te gaan. Maar dan wel klagen dat ik niet op de hele fanboyriedel inga…

 4. Mike: een objectieve recensie bestaat niet. En ja, dat kan betekenen dat de recensent een andere mening heeft dan jij. Maar in de gauwigheid tel ik toch zeven songtitels waar op ingegaan wordt, dus hoezo niet het album beoordelen?

 5. Stonehead

  Ik heb Confessions On A Dance Floor alhier ook gerecenseerd hoor… Dat was wél een doordachte en coherente plaat. Tekst, melodie, houding, dit keer is het allemaal ontzettend plat. Gang Bang is echt om je diep te voor te schamen, *juist* als liefhebber.

 6. suzanne v.d veer

  Die hele recencie slaat helemaal nergens op. Ik ben geen Madonna fan. Maar dit album is alles behalve slecht. Gang Bang vind ik een gewelig nummer. En Girls gone Wild is een goed dancenummer. En om te zeggen dat Madonna de muziekwereld verziekt slaat de plank helemaal mis. De meeste vrouwelijke artiesten halen hun inspiratie of copieren Madonna. Dus als je iets wilt schrijven over een album, Dan luister het ook eens. MDNA HOE VAKER JE HEM HOORT , HOE BETER DIE WORDT.

 7. Ruud

  Wat betreft die wereldwijde erkenning, look again. De verkoop van het album is na de eerste week met 88% gekelderd. Dat zegt genoeg toch? Guy en andere fanboys hebben hun exemplaar in die eerste week gekocht, alsmede een belachelijk geprijsd concertkaartje. De rest van de wereld wil blijkbaar nog niet dood gevonden worden met die cd in de speler…
  Of is dat niet objectief van me?
  http://www.nu.nl/muziek/2784281/verkoop-nieuwe-album-madonna-gekelderd.html

 8. vind het openingsstatement al hilarisch, maar laat ik ‘r niet teveel over uitwijden (iets met hoe sletterigheid van vroeger erotiek lijkt, want toen was je zelf jong, en hoe de sletterigheid van het NU smakeloos lijkt, maar ja NU ben je zelf oud)

 9. Prikkie

  Dus als ik het goed begrijp, Annemarie, zijn jij, Guy etc. jaloers op ons? Kan ik me ook best voorstellen hoor, want als we iets een ontzettende kutplaat vinden mogen we dat hier ook gewoon zeggen. Kom daar maar eens om bij nu.nl en aanverwanten…

 10. Stonehead

  Zoals Teitur het zo mooi zei:
  Oh, Madonna made a new marketing campaign, I mean record.
  https://twitter.com/#!/Teitur/status/184633551495499777
  Degene die deze recensie heeft geschreven heeft weinig verstand van populaire dansmuziek of van Madonna in dit geval. Wie haar loopbaan al geruime tijd volgt weet dat zij nooit een slecht album aflevert. M.D.N.A. is een coherent album geworden waar popprinsesjes als Gaga en Rihanna nog een puntje aan kunnen zuigen. Vrolijke radiopop wordt afgewisseld met harde beats en ballads waarbij ze controverse(Gang Bang) en ironische verwijzingen naar zichzelf niet schuwt. Wereldwijd krijgt het album lovende kritieken en staat het op de eerste plaats. En waardig ouder worden? Ik denk dat Madonna de enige is die het begrepen heeft. Als 53 jarige heeft zij niets meer te bewijzen en wordt ze afgestraft omdat ze weigert ouder te worden. Ze blijft jong van geest en dat vertaalt zich in haar muziek. Terwijl wij dikker en grijzer worden overleeft deze dinosaurus van de popmuziek ons allemaal en doet ze anno nu wat ze de afgelopen dertig jaar ook deed: ons entertainen op een wijze die alleen Madonna kan. Ze is al jaren de meest succesvolle vrouwelijke artieste en het einde is nog lang niet in zicht.
  Ja hoor, daar is er weer eentje! Guy weet alles beter!
  Oh, wacht. Het is natuurlijk Guy Ritchie die nog niet over zijn ex heen is. In dat geval hou ik verder mijn mond.
  “Wie haar loopbaan al geruime tijd volgt weet dat zij nooit een slecht album aflevert.” Tuuuuuurlijk….
  Madonna heeft ook nooit een slecht album afgeleverd en ik adviseer je om eens een muziekblad te lezen. Alle Madonna albums kregen goede waarderingen. En i.p.v. slechts dingen uit mijn stuk te benadrukken zou je misschien de hele strekking eens goed moeten lezen. Of is deze belachelijke recensie door jou geschreven? Dat zou een hoop verklaren namelijk
  Blijft toch moeilijk om een objectieve recensie te schrijven die niet op de persoon speelt, maar daadwerkelijk het album beoordeeld; Dat album is keigoed!!
  Poepoepoe, meneer Guy heeft heel wat noten op zijn zang. Terwijl je niets meer bent dan een fanboy: nul kritiek op je idool accepteren en als die kritiek toch komt de kwaliteiten van de schrijver in twijfel trekken, in plaats van daar onderbouwd op in te gaan. Maar dan wel klagen dat ik niet op de hele fanboyriedel inga…
  Mike: een objectieve recensie bestaat niet. En ja, dat kan betekenen dat de recensent een andere mening heeft dan jij. Maar in de gauwigheid tel ik toch zeven songtitels waar op ingegaan wordt, dus hoezo niet het album beoordelen?
  Heb niets tegen kritiek als het gegrond is. MDNA is een geweldig dans/pop album wat wereldwijd erkenning krijgt. Dit stuk is geschreven door iemand die kritiek heeft op Madonna zelf.
  Wilde iemand hier beweren dat afgezien van Vogue die Dick Tracy Soundtrack een goed album was? Kom nou toch…
  Ik heb Confessions On A Dance Floor alhier ook gerecenseerd hoor… Dat was wél een doordachte en coherente plaat. Tekst, melodie, houding, dit keer is het allemaal ontzettend plat. Gang Bang is echt om je diep te voor te schamen, *juist* als liefhebber.
  Die hele recencie slaat helemaal nergens op. Ik ben geen Madonna fan. Maar dit album is alles behalve slecht. Gang Bang vind ik een gewelig nummer. En Girls gone Wild is een goed dancenummer. En om te zeggen dat Madonna de muziekwereld verziekt slaat de plank helemaal mis. De meeste vrouwelijke artiesten halen hun inspiratie of copieren Madonna. Dus als je iets wilt schrijven over een album, Dan luister het ook eens. MDNA HOE VAKER JE HEM HOORT , HOE BETER DIE WORDT.
  * pakt borrelnootjes *
  Wat betreft die wereldwijde erkenning, look again. De verkoop van het album is na de eerste week met 88% gekelderd. Dat zegt genoeg toch? Guy en andere fanboys hebben hun exemplaar in die eerste week gekocht, alsmede een belachelijk geprijsd concertkaartje. De rest van de wereld wil blijkbaar nog niet dood gevonden worden met die cd in de speler…
  Of is dat niet objectief van me?
  http://www.nu.nl/muziek/2784281/verkoop-nieuwe-album-madonna-gekelderd.html
  File Under rules!
  http://www.shownieuws.tv/showflits/albumverkoop-madonna-keldert/
  Wel eerlijk delen, tbeest! 😉
  Captain Ahab’s electro-vocoder-gabber Girls Gone Wild is veul leuker.
  http://www.youtube.com/watch?v=i7e2xzcNtzg
  Goddeau doet een nu.nlletje en kan zich niet losmaken van de ‘popperfectie’ die Gang Bang is. Ahum.
  http://www.goddeau.com/content/view/10298
  Haha, hoe noem ik iemand authentiek terwijl ze het niet meer is: “gemaquilleerde authenticiteit”.
  vind het openingsstatement al hilarisch, maar laat ik ‘r niet teveel over uitwijden (iets met hoe sletterigheid van vroeger erotiek lijkt, want toen was je zelf jong, en hoe de sletterigheid van het NU smakeloos lijkt, maar ja NU ben je zelf oud)
  * geeft zakje borrelnootjes aan Prikkie *
  Ach gut, zelfs De Telegraaf kopt groot dat Madonna uit de gratie is: http://www.telegraaf.nl/prive/11906815/__Madonna_uit_de_gratie__.html
  Ik heb vroeger van mijn moeder geleerd en leer het ook mijn eigen dochter: mensen die alles van een ander negatief afkraken zijn gewoon domweg JALOERS! Punt…
  De waarde van een Madonna-album anno 2012: €3. Warner verkoopt haar vorige 11 albums nu samen in een box voor 35 euri.
  Dus als ik het goed begrijp, Annemarie, zijn jij, Guy etc. jaloers op ons? Kan ik me ook best voorstellen hoor, want als we iets een ontzettende kutplaat vinden mogen we dat hier ook gewoon zeggen. Kom daar maar eens om bij nu.nl en aanverwanten…
  Lieve Annemarie, misschien moet je de andere stukjes eens lezen die we geschreven hebben over Madonna: http://www.fileunder.nl/cgi-bin/mt/mt-search.cgi?tag=Madonna Een goede vriendin vertel je ook de waarheid als het niet zo hiep-hoi is dat ze je laten horen.
  Kost nu nog maar $0,42: http://latimesblogs.latimes.com/music_blog/2012/06/madonnas-mdna-hits-42-cents-on-amazon.html
  Plotseling is de samenwerking van Lou Reed en Metallica met terugwerkende kracht bijna een kaskraker… 😉
  @Prikkie daarover gesproken: http://youtu.be/9UtEke-vNjc en dan van 1 minuut 56 seconden. Kirk knows it too 😉
  Bonuspunten voor meneer Hammett. 🙂
  Madonna’s concert vorige week kostte 280 euro voor 45 minuten: http://news.softpedia.com/news/Madonna-Is-Booed-Insulted-in-Paris-After-Performing-for-Just-45-Minutes-283715.shtml
  Madonna zelf reageert alleen op wat de pers ervan maakte:
  http://oor.nl/news/view/10773/madonna_reageert_op_negatieve_publieksreacties
  MDNA kost overigens €1,50 bij de failliete Free Record Shop. Er lagen er nog best wat. Kom op mensen, wie biedt!

 11. Stonehead

  http://www.nu.nl/muziek/4019886/rebel-heart-slechtst-verkopende-album-madonna-in-twintig-jaar.html
  Over de nieuwe plaat hoef ik niks te schrijven; hoewel beter dan deze, is het concept hetzelfde. HUMO heeft de beste recensie erover (“Madonna is de muzikale Margaret Thatcher, het moet allemaal méér en erger dan de foutste vent”). Het schijnt trouwens dat er minstens 10 productieteams aan dit album gewerkt hebben. Geen wonder dat er dus songs vooraf gingen lekken…
  https://en.wikipedia.org/wiki/Rebel_Heart_(Madonna_album)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven