Mariee Sioux – Gift for the End

Mariee-Sioux_Gift-for-the-End.jpgAls we het hebben over rootsmuziek, dan denken we meestal aan blanke Amerikanen, man of vrouw, die met folk, country, cajun en aanverwante genres bezig houden. Maar je zou kunnen zeggen dat de echte Amerikaanse roots te vinden zijn bij indianen. Hoe echt moet Mariee Sioux dan wel niet zijn? Niet alleen haar achternaam, ook haar uiterlijk verwijst naar de oorspronkelijke inwoners van Amerika. En dat is dus niet helemaal correct: haar vader is Pools en haar moeder Mexicaans. Weliswaar met een scheut indiaans bloed in haar aderen, maar toch. Dochterlief Mariee Sioux speelt folk: kalme, klassiek aandoende folkliedjes (overigens vrijwel zonder Poolse of Mexicaanse invloeden). De akoestische gitaar is het hoofdinstrument, daarnaast horen we toetsen en een fluit, maar het is haar indringende stem en persoonlijkheid waar het om draait. De titels van haar nummers zijn vervreemdend (“Homeopathic”, “Swimming Through Stone”, “White Fanged Foreverness”) en ze is niet bang om haar songs uit te werken tot meer dan gebruikelijke lengte. Dat zorgt ervoor dat Gift for the End soms bijna als een soundtrack klinkt, iets bijna psychedelisch heeft en de nummers in je herinnering bijna naadloos in elkaar overgaan. Intussen heeft ze van Bonnie Prince Billy een kwaliteitsstempel gekregen: hij nam met haar een dubbele 7” op onder de naam Bonnie & Mariee.


Mij=Almost Musique

4 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven