Phantom Limb – The Pines

Phantom Limb - The Pines Tot nu toe asscocieerde ik Bristol met electronische (triphop)bands als Portishead, Massive Attack en Tricky. Dat er ook een hele andere muzikale wind in Bristol waait ontdekte ik na het luisteren van The Pines van de band Phantom Limb. Op het eerste gehoor zou je denken dat deze band uit het diepe Zuiden van Amerika komt. Op hun tweede cd mengen ze country met soul- en gospelinvloeden. En dat doen ze heel erg goed! Frontvrouw Yolanda Quartey is een dijk van een zangeres die gezegend is met een strot om jaloers op te worden. Ze deed ervaring op als achtergrondzangeres bij onder anderen Massive Attack en Adele, maar treedt nu gelukkig zelf op de voorgrond. Openingsnummer “The Pines” is een fantastische countrysoulsong die je wel hard moét zetten en waar de levenslust vanaf spat. Maar de hele cd staat vol met prachtige melodieuze prachtsongs. Zoals de ballad “Tumbling Down” met een grote rol voor het Hammond-orgel, het smekende “I'll Have Mercy” of het adembenemend mooie “It's The Only Way”, met een gastrol voor Greg Leisz op pedal-steel. Of neem het supermelodieuze “Laughing Like You're Mad” en het aanstekelijke “Missy”. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat de nummers allemaal onweerstaanbaar maakt zijn de gospelachtige, meerstemmige koortjes en aanstekelijke refreinen. Er valt weinig op aan te merken, hoogstens dat het aantal stevige songs zoals de titeltrack beperkt is en de nadruk wat meer ligt op de rustigere songs. Het is echter een kleine kanttekening want Quartey zingt geweldig en de songs zijn melancholisch, mede door de sombere toon van de teksten, en daardoor aangrijpend. The Pines is van begin tot eind een lust voor het oor.


mij=Naim Edge

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven