John Jacob Niles – The Boone-Tolliver Recordings

John-Jacob-Niles_The-Boone-Tolliver-Recordings.jpgEen door merg en been gaande falsetto bezat John Jacob Niles. En een aantal instrumenten die je nauwelijks nog hoort. Op de foto van het fraai vormgegeven pakketje dat The Boone-Tolliver Recordings bevat, staat hij luidkeels zingend met een dulcimer in zijn handen. Het is de jaren vijftig. Jong Amerika is in de ban van de rock ‘n’ roll, hun ouders zijn in de ban van de Koreaanse oorlog en de strijd tegen de communisten. De in die eeuw daarvoor – die van de Amerikaanse burgeroorlog – geboren geluidsarchivaris en liedjesschrijver John Jacob Niles houdt zich niet bezig met die grote boze buitenwereld, noch met Elvis en andere gekuifde rebellen. Hij verzamelt oeroude liederen, oorspronkelijk afkomstig uit het oude Europa, sindsdien geworteld in de Appalachen. En dat niet alleen, hij schrijft ze ook zelf en neemt ze op. In beginsel in zijn eigen woonkamer, om ze uit te brengen op zijn eigen label, Boone-Tolliver. Later zal John Jacob Miles bij RCA tekenen en optreden in grote zalen als Carnegie Hall, maar ook de oversteek naar Europa maken. Voor Boone-Tolliver nam hij twee EP’s op, die hier verzameld zijn. Hoogtepunten zijn de traditional “The Lass From The Low country (Oh Sorrow)” en een zelfgeschreven nummer: “Go ‘way from My Window”. De bron waaruit niet alleen Bob Dylan, maar ook veel hedendaagse (freak-)folkies putten.


Mij=A Hawk And A Hacksaw / L.M. Duplication

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven