Johnny Contant – De Zwarte Ruiter

Johnny Contant - De Zwarte Ruiter 'Zjiwse kuntrie muzik' staat er op de prachtig vormgegeven hoes van De Zwarte Ruiter, de debuutcd van Johnny Contant. Johnny Contant? Is dat dan de Zeeuwse Johnny Cash? En de zwarte ruiter is dus 'the man in black'? Zo simpel is het inderdaad. Johnny Contant is het alias van de uit Breskens afkomstige Sven Cruson. Met de hiphopformatie Stormtroepers scoorde hij bescheiden succes maar nu heeft hij de baseballpet verruild voor de cowboyhoed. Voor zijn debuutcd bewerkte Johnny Contant de teksten van twaalf bekende countrysongs van groten als Johnny Cash, Kenny Rogers en Steve Earle in het West Zeeuws-Vlaamse dialect. Dat levert grappige teksten op zoals in “Raore Sjek” (“Pills I Took” van Hank Williams III) wat gaat over het roken van de eerste joint en “Folsom Prison Blues” van Johnny Cash wordt “Torentid” de naam van de gevangenis in Middelburg. Ondanks het dialect zijn de teksten goed te volgen wat mede te danken is aan een spoedcursus West Zeeuws-Vlaams op de hoes. Aan de merchandising heeft Johnny Contant ook gedacht. Via zijn website is echte Zwarte Ruiter whiskey te bestellen. Op de vormgeving is echt niets aan te merken, de uitvoering laat echter te wensen over. Contant zingt niet geweldig en weet daardoor de aandacht maar matig vast te houden. Bovendien heb ik, ondanks de leuke teksten, toch steeds het gevoel dat ik naar een mindere bewerking van het origineel aan het luisteren ben. Op een volgende cd zou ik graag de echte Johnny Contant met eigen composities horen. Nu bekruipt mij bij beluistering van De Zwarte Ruiter na verloop van tijd een TV Oranje -gevoel en dat is bepaald niet mijn favoriete muziekzender.


mij=Marista

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven